Проучване: Колко ще харчим предколедно в контекста на COVID-19
Снимка на Bob Dmyt от Pixabay

Вече шеста поредна година Фератум Груп, международен доставчик на мобилни банкови услуги, потребителски кредити и финансови услуги за малкия и среден бизнес, провежда проучване сред активните си потребители за техните покупателни нагласи по време на коледните и новогодишни празници

В контекста на COVID-19

Резултатите от тазгодишния Коледния Барометър показват, че въпросителните, свързани с развитието на пандемията, продължават да оказват влияние на глобално ниво върху поведението на потребителите и плановете им за предстоящите празници.

Проучването изтъква, че COVID-19 кризата не се е отразила силно негативно на трудовата заетост и заплата на анкетираните: 70% от тях споделят, че няма промяна в условията на труд и заплащане, а само при 14 % трудовото възнаграждение е било намалено. Въпреки това коронавирусът сериозно се е отразил на начина на живот на над две трети от домакинствата: анулирали са всички свои пътувания за тази година, изключително много внимават какви разходи правят и се стремят да ги намалят максимално, страхувайки се от новата COVID-19 вълна.

Една четвърт от домакинствата са отменили или забавили пътувания в чужбина, 19% са отложили ремонт в дома си, 15% - покупката на нова кола, а 10% - на нов дом. Наред с това обаче, голяма част от респондентите споделят, че са преоткрили близостта със семейството и приятелите в тези предизвикателни времена и са започнали да оценяват и да се радват повече на малките, но важни неща в живота и са изградили здравословни навици и нови хобита.

Разходите - основно за храна

Относно покупателните намерения на потребителите, изследването показва значителни отлики в сравнение с миналогодишното издание на Коледния Барометър. Повече от половината анкетирани (57%) ще пренаредят приоритетите си що се отнася до коледни покупки и ще похарчат по-малко средства за празниците в сравнение с миналата Коледа, 37% ще отделят средства, подобни на миналогодишните, и едва 6% ще похарчат повече (за сравнение 21% през 2019 г.).

Най-големите разходи на домакинствата в идните седмици ще бъдат за хранителни стоки (30%), стоки за дома (16%), зимни дрехи и обувки (10%), игри и играчки (9%) и финансиране на нуждите на децата (8%). Продължава да доминира предпочитанието към традиционното пазаруване (68%) спрямо онлайн шопинга (32%), при който се наблюдава положителна тенденция към използване на кредитна/дебитна карта като платежно средство (54%) срещу наложен платеж при доставка (26%).

47% от респондентите заявяват, че ще разчитат на спестявания, за да финансират предстоящите си разходи, а 25% планират частично финансиране със заем. Останалата част от потребителите смятат да се възползват от частично финансиране с кредитна карта (14%), потребителски кредит (11%) или заем от друга финансова институция.

269 евро за празничен дух

България заема челното място по планираните разходи за Коледа спрямо разполагаемия месечен доход на домакинството. Българите смятат да отделят 25% от месечния си доход или средно 269 евро на домакинство, за да гарантират празничния дух и настроение в домовете си, следвани от румънците (24%), хърватите и австралийците (23%). Най-резервирани в празничните харчове остават холандците (11%) и финландците (12%), които от своя страна държат първенство като най-висок процент разход за хранителни стоки.

Голяма разлика има в резултатите на анкетираните българи спрямо тези от миналата година и като приоритети, и като процентно съотношение. Основният процент от бюджета на анкетираните българи ще бъде похарчен за хранителни стоки (24%), 18% за зимни дрехи и обувки, 8% за игри и играчки, 8% за финансиране нуждите на децата и 6% за стоки за дома.

Още резултати от проучването тук. 

 

Проучването е проведено от Фератум Груп сред активни потребители в 12 държави чрез онлайн анкета. Доходите са посочени в местна валута, като относителното коледно потребление се изчислява чрез съотношението на месечния разполагаем доход на семейството във всяка страна.

В проучването са участвали близо 20 000 домакинства. Анкетираните са на възраст от 18 до 61 години, а 59% от участниците са жени. Средният доход на участващите домакинства варира между 1087 и 4367 евро. Средният брой членове на домакинство е 2.7 души.

Отговорите са приравнени, за да отразяват покупателната способност на всяка държава. 

Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
Храненето на медиците на първа линия е осигурено до 31 декември
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
По-високи цени са в сила в Севлиево за някои услуги и общински такси
Общество
Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество
Съдът отмени увеличението на данъка върху имотите в община Севлиево
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
Детските градини и началните училища отварят на 4 януари
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
ЕРП Север преустановява планираните прекъсвания на ток по празниците
Общество