Проверката на отпадъците край Яворец трябва да приключи на 16 февруари
снимка: скрийншот bTV

автор: Ружа Любенова

източник: в. "Седмицата"

♦ „Складът е затворен и запечатан, хората се успокоиха. Има проверка, но мене никой не ме търси търси за нищо“, учуден е кметът на селото  Коьо Коев

♦ Междувременно прокуратурата претърсва две фирми в Гълъбово, заради разминаване в документите и действителността в контейнерите с италианския боклук 

Огромното количество отпадъци, складирани край село Яворец, се разследват от служители на Икономическа полиция при Областната дирекция на МВР в Габрово и до седмица трябва да има резултат, научи вестник „Седмицата“. Прокуратурата е възложила проверката на 15 януари т. г. и до 16 февруари резултатът трябва да е ясен. Има обаче и едно „но“… Ако този срок бъде удължен  по преценка на разследващия прокурор, проверката ще се удължи още с месец или два, но не повече от 90 дни от началото й, гласи законът.

„Складът с отпадъците е затворен и запечатан – разказа пред репортер на вестника кметът на село Яворец Коьо Коев. -  Не се вижда да има влизащи и излизащи.  Собственикът, италианецът, не се е появявал след появата си по телевизията и обясненията, които даде тогава.  Складът не работи и хората от селото се поуспокоиха. Казват, че има проверка, но никой не се е свързвал с мене, не са ме търсили“, учуден е кметът, който по закон е местният „едноличен орган на изпълнителната власт с обща компетентност“.

А иначе, ако няма пречки и проверката завърши в срок, наблюдаващият прокурор е този, който ще прецени дали да образува досъдебно производство, или няма достатъчно данни за такова. Но случаите с вносния боклук в страната, са и под специалния надзор на апелативните прокуратури, в случая с Яворец - от великотърновската Апелативна прокуратура. Ще припомним, че на 21 януари т. г. главният прокурор Иван Гешев разпореди образуваните досъдебни производства за престъпления, свързани с управлението на отпадъци не по установения ред, да бъдат взети на специален надзор.

Проверката в Яворец се прави по чл. 352 от Наказателния кодекс. „Който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води, териториалните или вътрешните морски води или морски води в зони, определени с международно съглашение, в което участва Република България, и с това ги направи опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева - казва законът. – И допълва: “Същото наказание се налага и на длъжностно лице, което е допуснало при проектиране, строителство или експлоатация на отводнителни или напоителни системи да не се вземат необходимите мерки, за да се предотврати опасно замърсяване на вододайните зони за питейно водоснабдяване или покачването нивото на подземните води в населените и курортните места.“ А в Яворец 200-300 тона боклук се намират на 250 метра от селото и на 150 метра от реката.

(публикува се със съкращения)

Анелия Атанасова от Габрово стана „Рицар в живота“
Общество
По 100 лични карти на ден ще издават тази година от МВР
Общество
Футболът срещна доброто, за да помогне на 9-годишния Мартин
Общество
Президентът Румен Радев: "Нашата битка за идеала на Апостола е сега"
Общество
От Училищно настоятелство отчетоха 2019 г.
Общество
Жена от Габрово върна изгубен портфейл с лични документи и пари
Общество
Засилени проверки на товарни автомобили и автобуси от днес
Общество
Тол таксите за масовите тежкотоварни коли ще са между 3 и 7 ст. на километър
Общество
Обявена е процедура за консултант на строежа на тунел под Шипка
Общество
Проверката на отпадъците край Яворец трябва да приключи на 16 февруари
Общество
Поклон пред Апостола - на 19 февруари, в Конака
Общество
Адвокатите: Там където свършва правото, започва произволът
Общество
Цветан Косев от Габрово е отличен в конкурса "Пожарникар на годината"
Общество
Манолова: Отговорността, че България се превърна в сметище, е на Борисов
Общество
Притихна дворът на Конака, запазил звъна от веригите, оковали Дякона
Общество
Когато санитарния порцелан стане произведение на изкуството
Общество