Търсене

Проверките на НАП излизат и извън борсите за плодове и зеленчуци

Проверките на НАП излизат и извън борсите за плодове и зеленчуци

Снимка на Pexels от Pixabay

Проверките на най-големите борси за плодове и зеленчуци се модифицират, след като част от рисковите търговци са изнесли дейността си в околностите на тържищата, съобщават от приходната агенция.

Данъчни и полицаи в съвместна проверка са испектирали над 40 000 превозни средства и обекти на стоковите борси за плодове и зеленчуци. 

Преди близо три седмици от НАП започнаха денонощни наблюдения в тринайсетте най-големи борси в страната. На входа и изхода на тържищата бяха организирани контролно-пропускателни пунктове, където инспекторите продължават да следят за произхода на стоката, придружаващите я документи и евентуално укриване на приходи от продажби.

Веднага след началото на акцията, добросъвестните търговци, които законно отчитат продажбите си, отчетоха значителен ръст в оборотите си, констатират инспекторите. С над 50% нараснало и движението на плодове и зеленчуци с надлежно издадени фактури и транспортни документи. Паралелно с това обаче част от бизнеса с плодове и зеленчуци се изнесъл в близост до борсите – на паркинги и нерегламентирани складове, където опитите за търговия без документи продължили, информират от приходната агенция. В отговор на това съвместно с полицията започва контрол на тези места и санкции за нарушителите на данъчното законодателство.

„Проверките на тържищата и местата около тях продължават, съвместно с полицията. Правим това не само в полза на бюджета, но и за да защитим търговците, които съвестно спазват закона. Ще останем толкова дълго, колкото е необходимо, за да ограничим нелоялната конкуренция“, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Георги Димов. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.