Провокацията да ходиш пеша в Севлиево, когато вали
Дъждът не е виновен нито за локвите, през които ходим, нито за липсата на вода, защото е замътена

Истинско екстремно преживяване е да ходиш пеша в Севлиево в дъждовно време. Да вземем за пример един маршрут, а читателят да прецени дали е основателен гнева от случващото се.

Тръгваме от ул. "Атанас Влаев". Улицата е натоварена откъм движение на автомобили, тъй като в края й има вход за детска градина. По нея вървят и родители, които водят пеша децата си на детска градина. Това, оказва се, е много трудна задача. 

Улица "Атанас Влаев" в Севлиево, асфалтът плува във вода

Улицата, по наши сведения асфалтирана през 2014 г. в изпълнение на проекта, известен като Воден цикъл, плува във вода. Неравностите по нея са толкова явни, а локвите доста широки и дълги, за да бъдат прескочени. Същото е положението и с тротоарите, които са само на тази част от улицата, която се вижда на снимката. По единия от тях изобщо не може да се върви, защото е от начало до край под вода, за ходене по другия са нужни специални умения. 

Само със скок може да се излезе на пешеходната пътека

Продължаваме по ул. "Петко Рачев Славейков" - улицата, която излиза на Кооперативния пазар в Севлиево. Минаваме покрай основно училище "Стефан Пешев", където наскоро освежиха пешеходните пътеки. Грижата за безопасността на децата обаче не е в сила, когато вали. Защото от тротоара до излаз на пътеката има близо метър разстояние, т.е. локва. За да я премине пешеходец, трябва да я прескочи. Дете трудно би се справило. 

Да пресечеш по правилата ул. "Стара планина"

Малко повече атлетичност се изисква от пешеходците, ако пресичат ул. "Стара Планина", където локвата започва от тротоара и продължава на платното. Ширината й е около 2 м. 

Когато просто няма къде да стъпиш, минаваш през локвата

Вървейки към Кооперативния пазар се налага да пресечем пресечната на ул. "Петко Рачев Славейков" улица в района на покрития пазар. Изборът къде да се стъпи е толкова труден, че просто няма избор. Някои севлиевци в този участък ходят на пети. Други избикалят, трети рискуват и отиват на работа с мокри чорапи. 

И ул. "Петко Рачев Славейков" е под вода"

Нагоре е малко по-лесно, защото поне има тротоар, а и той не е наводнен. И тъй като до това място краката вече са мокри, успокояваме се, че телата ни са сухи. Не за дълго обаче. Точно в тази част на улицата тя плува във вода, през която минават колите. Водачите не го правят нарочно, те просто нямат избор. А ако някой се е увлякъл в скоростта, водата от локвите като няма къде другаде да отиде, попада върху вас под формата на силни пръски.

Колко качествено е едно асфалтиране, ако половината улица е под вода, да кажат онези, които са платили и одобрили изпълнението

Дотук почти сме стигнали закъдето сме тръгнали, остава да преминем пазара и ул. "Христо Спиридонов". Налага се да лавираме между тротоар под вода и пешеходна улица, която е частично под вода. Опитните вероятно знаят, че по Търговската улица е добре да се стъпва плочка по плочка. Никакви широки крачки, противопоказано е да се бърза, като се избират само онези плочки, които са над вода. Ако тези правила се спазват, достигането до крайната цел е гарантирано. И не е важно дали сте отишли на работа сухи или мокри, важното е, че сте отишли. Важно е също, че имате работа. И че до тази сутрин сте били сухи и здрави. 

Пешеходната зона пред "Дандолови къщи"

Днес следобед "Севлиево онлайн" изпрати снимки до пресцентъра на Община Севлиево с молба за коментар. Изпратихме и въпроси, отговорите на които се надяваме да осветлят кога изброените улици са ремонтирани, кой е изпълнител на ремонтите, колко е струвал и предвижда ли се в скоро време ремонт на улиците. 

автор: Емилия Димитрова 

 

 

 

 

Повече детски усмивки след 18 май т.г.
Общество
"За повече детски усмивки" - тази събота, на площадката до ДГ "Пролет"
Общество
Камбаната в часовниковата камбанария вече бие на всеки час
Общество
МВР откри денонощна линия за изборни нарушения
Общество
Честваме 9 май пред Стената на славата в парк "Казармите"
Общество
Как се дава шанс за реабилитация в сърцето на малолетни нарушители
Общество
В нощта на музеите - живи фигури разказват истории
Общество
Нает да лъска имидж, или кого обслужва общинският Пи Ар
Общество
Толерантност, открития, удовлетворение - "Пространство за жени"
Общество
Кола блъсна дете на 5 г. в центъра на с. Млечево
Общество
Сигнал за незаконен пункт за изкупуване на охлюви се оказа фалшив
Общество
85 дървета за 85 години на "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
Преизчисляват служебно пенсиите на работещите пенсионери
Общество
Захарно копие на Хоталич изработи Нели Христова
Общество
Онези, които не се върнаха от боя, заеха места в безсмъртния полк
Общество
Секат "опасни за преминаващите" борове по поречието на р. Росица
Общество