Провокацията да ходиш пеша в Севлиево, когато вали
Дъждът не е виновен нито за локвите, през които ходим, нито за липсата на вода, защото е замътена

Истинско екстремно преживяване е да ходиш пеша в Севлиево в дъждовно време. Да вземем за пример един маршрут, а читателят да прецени дали е основателен гнева от случващото се.

Тръгваме от ул. "Атанас Влаев". Улицата е натоварена откъм движение на автомобили, тъй като в края й има вход за детска градина. По нея вървят и родители, които водят пеша децата си на детска градина. Това, оказва се, е много трудна задача. 

Улица "Атанас Влаев" в Севлиево, асфалтът плува във вода

Улицата, по наши сведения асфалтирана през 2014 г. в изпълнение на проекта, известен като Воден цикъл, плува във вода. Неравностите по нея са толкова явни, а локвите доста широки и дълги, за да бъдат прескочени. Същото е положението и с тротоарите, които са само на тази част от улицата, която се вижда на снимката. По единия от тях изобщо не може да се върви, защото е от начало до край под вода, за ходене по другия са нужни специални умения. 

Само със скок може да се излезе на пешеходната пътека

Продължаваме по ул. "Петко Рачев Славейков" - улицата, която излиза на Кооперативния пазар в Севлиево. Минаваме покрай основно училище "Стефан Пешев", където наскоро освежиха пешеходните пътеки. Грижата за безопасността на децата обаче не е в сила, когато вали. Защото от тротоара до излаз на пътеката има близо метър разстояние, т.е. локва. За да я премине пешеходец, трябва да я прескочи. Дете трудно би се справило. 

Да пресечеш по правилата ул. "Стара планина"

Малко повече атлетичност се изисква от пешеходците, ако пресичат ул. "Стара Планина", където локвата започва от тротоара и продължава на платното. Ширината й е около 2 м. 

Когато просто няма къде да стъпиш, минаваш през локвата

Вървейки към Кооперативния пазар се налага да пресечем пресечната на ул. "Петко Рачев Славейков" улица в района на покрития пазар. Изборът къде да се стъпи е толкова труден, че просто няма избор. Някои севлиевци в този участък ходят на пети. Други избикалят, трети рискуват и отиват на работа с мокри чорапи. 

И ул. "Петко Рачев Славейков" е под вода"

Нагоре е малко по-лесно, защото поне има тротоар, а и той не е наводнен. И тъй като до това място краката вече са мокри, успокояваме се, че телата ни са сухи. Не за дълго обаче. Точно в тази част на улицата тя плува във вода, през която минават колите. Водачите не го правят нарочно, те просто нямат избор. А ако някой се е увлякъл в скоростта, водата от локвите като няма къде другаде да отиде, попада върху вас под формата на силни пръски.

Колко качествено е едно асфалтиране, ако половината улица е под вода, да кажат онези, които са платили и одобрили изпълнението

Дотук почти сме стигнали закъдето сме тръгнали, остава да преминем пазара и ул. "Христо Спиридонов". Налага се да лавираме между тротоар под вода и пешеходна улица, която е частично под вода. Опитните вероятно знаят, че по Търговската улица е добре да се стъпва плочка по плочка. Никакви широки крачки, противопоказано е да се бърза, като се избират само онези плочки, които са над вода. Ако тези правила се спазват, достигането до крайната цел е гарантирано. И не е важно дали сте отишли на работа сухи или мокри, важното е, че сте отишли. Важно е също, че имате работа. И че до тази сутрин сте били сухи и здрави. 

Пешеходната зона пред "Дандолови къщи"

Днес следобед "Севлиево онлайн" изпрати снимки до пресцентъра на Община Севлиево с молба за коментар. Изпратихме и въпроси, отговорите на които се надяваме да осветлят кога изброените улици са ремонтирани, кой е изпълнител на ремонтите, колко е струвал и предвижда ли се в скоро време ремонт на улиците. 

автор: Емилия Димитрова 

 

 

 

 

Четиринайсет НПО срещу подмяната на управлението в приюта за кучета
Общество
Новите заповеди на здравния министър не казват нищо ново
Общество
Приказки от габровски автор подари на децата от областта Кристина Сидорова
Общество
Гражданите да не се поддават на тормоз от колекторските фирми
Общество
Председателят на НЧ "Развитие-1870" за 150 г. Читалище в Севлиево
Общество
Защо отсякоха здрав орех и къде е дървесината? Общината мълчи
Общество
"Бон-Бон" и известни изпълнители поздравяват децата за 1 юни
Общество
Габровец отишъл да си вади паспорт, докато е под карантина
Общество
Отварят галерии, музеи и библиотеки, в Севлиево - стъпка по стъпка
Общество
Честит празник на буквите, словото и творчеството!
Общество
Денислав Богданов завоюва първо място в конкурс за рецитатори
Общество
Играчки за Детско отделение дариха днес от "Граждани за Севлиево"
Общество
Област Габрово е втора в страната по застаряващо население след Видин
Общество
Община Севлиево става малко по-прозрачна, за разлика от Габрово
Общество
Библиотеката отваря, върнатите книги под карантина за 72 часа
Общество
Поставена под карантина в Перущица, се прибрала в Габрово
Общество