"Прозрачност без граници" пита какво прави МВнР за гарантиране на вота в чужбина

Отворено писмо до Министерство на външните работи относно мерките за гарантиране на избирателните права на българите в чужбина изпрати Асоциация “Прозрачност без граници”. 

„Като организация, която осъществява дългогодишно независимо гражданско наблюдение на изборния процес и работи за прилагането на демократичните стандарти в тази сфера, Асоциация „Прозрачност без граници“ извършва наблюдение на изборите за Народно събрание, които ще се проведат през април т.г. При осъществяването на тази инициатива сме ръководени от стремежа да съдействаме за провеждането на честни и демократични избори, с високо участие на избирателите и прозрачност на изборния процес", се казва в писмото. 

Тъй като Министерството на външните работи има особено важна роля за подготовката на изборите в чужбина, така че да гарантира законово установеното право и задължение на всеки български гражданин, живеещ в чужбина, да участва в избори. Предвид ограничителните противоепидемични мерки в различните държави, които могат да възпрепятстват гласуването на нашите сънародници, от организацията заявяват, че "е необходим отговор на важни въпроси, които поставят:

♦ Предприети ли са мерки по дипломатически път, които да изяснят какви са условията и специфичните изисквания за организиране на избори на територията на държави, в които живеят компактни общности на български граждани в градовете, включително в градовете, в които традиционно се провеждат избори?

♦ Извършват ли се консултации с дипломатическите представители на тези държави, така че да се изяснят възможностите за разкриване на секции както в дипломатическите и консулските представителства, така и в градовете с компактни общности на български граждани и в градовете, в които традиционно се провеждат избори, съобразно изискванията на българското законодателство и законодателството на съответната държава?

♦ Предвижда ли провеждането на информационна кампания сред българските граждани, която да ги информира за начина на гласуването им съобразно противоепидемичните мерки на съответните държави?

♦ Предвижда ли периодично информиране на българската общественост относно мерките, които МВнР предприема във връзка с подготовката на изборите в чужбина?

Писмото е подписано от Калин Спасов - изпълнителен директор на Асоциация "Прозрачност без граници". Целия му текст е достъпен тук.

Автомобилният пилот Крум Дончев ще води БСП-листата в Габрово
Политика
Областен управител на ГЕРБ в Габрово влезе в ръководството на „Републиканци за България“
Политика
В момента: Манолова и Отровното трио подписват споразумение
Политика
Лидерът на партия АБВ поиска възстановяване на "Гражданска защита"
Политика
"Прозрачност без граници" пита какво прави МВнР за гарантиране на вота в чужбина
Политика
Мария Недева, предложение на ГЕРБ, ще бъде председател на РИК
Политика
"Граждани за Севлиево" се разграничи публично от председателя си
Политика
Политологът Любомир Йорданов е водач на листата на АБВ в Габрово
Политика
От „Изправи се! Мутри вън!“ внесоха 5507 подписа в ЦИК за регистрация
Политика
Партия Волт: Отложете с месец изборите, господин Президент
Политика
Социалистите в Габрово са твърдо зад Кристина Сидорова за водач на БСП-листата
Политика
Областният управител свиква консултации за състав на РИК
Политика
Общински съветник от Севлиево е учредител на партията на Васил Божков
Политика
РИК Габрово встъпва в правомощия на 13 февруари
Политика
Партия "Има такъв народ" организира публична дискусия в Севлиево
Политика
Според справка от Парламента Кристина Сидорова е сред най-активните депутати
Политика