Публичен урок по метода Декроли проведоха в Габрово
снимки: Национален музей на образованието в Габрово

Публичен урок по метода на белгийския психолог и педагог д-р Декроли изнесоха в Националния музей на образованието – Габрово педагозите от детска градина „Младост” Татяна Илиева и Стоянка Бонева.

Темата на занятието, което се проведе на 19 май с децата от подготвителна група „Дъга”, е „Шивашка работилница”. Изборът не е случаен, а свързан с възпитателните цели, формулирани от Декроли през 20-те години на миналия век - „Училище за живота чрез живота” и най-вече чрез природата и социалните дейности, тъй като както д-р Овид Декроли твърди, детето по природа се интересува от ръчния труд и материалния свят.

„90 процента от хората, обяснява той, се отдават на физически труд. Така дават възможност на останалите 10 процента да се посветят на умствен. Трябва да кажем това на детето, да го научим да уважава физическия труд. И трябва училището да разбере, че това е негова задача.”

Педагозите от ДГ „Младост” са подготвяли урока в продължение на повече от месец – правили наблюдения в реална среда (музеи, шивашка фирма); подготвили нагледни материали – платове, копчета, шивашки метри, умалени макети на шевни машини, ютии, различни табла за практическо въвеждане на децата в темата; събирали природни материали, необходими за математическите задачи – преди записването с цифри в тетрадка Декроли въвежда онагледяването им  с предмети (кестени, желъди, бобчета се използват за означаване на стотици, десетици, единици).

Паралелно с учителите от Националният музей на образованието подготвили тематични витрини с нагледни пособия и игри по метода на Декроли, материали за същността на реформаторската педагогика на белгийския лекар, фазите в процеса на обучение, основните цели, ролята и участието на родителите.

„Обучението по метода Декроли не може да бъде импровизирано, нито пък може да бъде водено с помощта на някое практическо ръководство. То налага да се посещават фабрики и музеи, да се ровят библиотеки... да се работи така, както при научните издирвания” коментира Елизабет Югнен, която през 1928 година заедно с учители от френски училища посещава класните стаи на Декроли и излиза с възторжена публикация в медиите.

Урокът по Декроли не е само в музея, но и с музея. В продължение на 10 години Националният музей на образованието и детска градина „Младост” градят един устойчив модел на сътрудничество, който ги провокира и мотивира да търсят нови възможности за приобщаване на децата към културата, историята и националните традиции. В началото на ноември миналата година музеят и детската градина проведоха публичен урок по метода на италианския педагог д-р Мария Монтесори. В него участваха децата от подготвителната група "Звезди" с учителки  Ставрина Григорова и Лидия Стефанова. Уроците се наблюдават от родители, учители, експерти по предучилищно възпитание, представители на Министерството на образованието. Към урока по метода на Декроли в края на миналата седмица интерес прояви и заместнк-областният управител на Габрово Мария Пенева.

 „Публичните уроци по методите на най-видните представители в теорията и практиката на предучилищното възпитание като Фрьобел, Монтесори, Декроли са част от проекта на Националния музей на образованието „Детинска мъдрост – музейно училище” – съобщи директорът на музея Мая Карагьозова. "Работим по специална програма, предназначена за деца на възраст между 5 и 7 години. Тя се осъществява в рамките на месеците декември – май. Вниманието на децата е ангажирано в съвместни прояви, насочени към различни аспекти на понятията "музей", "културна ценност", "образование", които провокират интереса на най-малките към музеите и формират уменията им да общуват със съхранените в тях ценности от миналото. Ръководител на музейния проект е Любка Тинчева. На последния урок г-жа Илиева сподели един интересен пример от съвместната ни работа - група „Дъга” направила излет сред природата, учителката им показала шикалки и децата веднага реагирали: „От които се прави мастило!”. Средновековната рецепта за мастило от варени шикалки децата научиха при нас в  музея".

Мая Карагьозова връчи на децата  удостоверения, че са преминали успешно „Годишното изпитание” в музея, а осем от тях – Амелия, Асен, Анжела, Виктор, Ралина, Никол, Петьо и Стилян, отнесоха вкъщи специално изработено свидетелство „Готови за първи клас".

Директорът на ДГ „Младост” Павлина Минковска получи най-високото отличие на Националния музей на образованието  „Почетен знак” за дългогодишно партньорство и успешно реализираните съвместни проекти

Електротехниците на ПГМЕТ - сред най-добрите у нас
Образование
Ученици от ПГ "Марин Попов" ще практикуват в автосервизи на „Опел“ в Испания
Образование
Кабинетът одобри близо 1 млн. лв. за безплатна почивка на 2577 ученици
Образование
СУ "Васил Левски" ще бъде домакин на фестивала "Наука на сцената"
Образование
Отлично представяне на ПГМЕТ в състезанието IT Знайко
Образование
Ученици от ПГМЕТ бяха на летен лагер в по Национална програма „Отново заедно“
Образование
СУ "Отец Паисий" обябява прием за учебната 2021/2022 г.
Образование
Има места в гимназиите след първо класиране, няма да се закриват паралелки
Образование
Одобрени са още над 2,5 млн. лв. за безплатна почивка на ученици
Образование
Днес започна кандидат-гимназиалната кампания
Образование
Реализирана мобилност на ПГМЕТ по проект „21 век активно гражданство“
Образование
СУ „В. Левски" първо в страната обучи децата да спасяват близките си от инсулт
Образование
Излезе първото класиране за гимназиите
Образование
В девет гимназии на областта има свободни места след второ класиране
Образование
Математика с английски и немски език са най-желаните паралелки в областта
Образование
Ученици от шест училища в областта ще почиват на разноски на държавата
Образование