Търсене
Проверено

Публикуването на това съобщение няма да забрани на Фейсбук да използва вашите снимки, информация и съобщения

Текстът се препубликува от платформата за проверка на фактите Factcheck.bg
Кристиян Юлзари, factcheck.bg
Публикуването на това съобщение няма да забрани на Фейсбук да използва вашите снимки, информация и съобщения
  • Множество постове невярно твърдят, че ако хората публикуват конкретно съобщение на стената си във Фейсбук, ще забранят на социалната мрежа да използва личните им снимки, информация и съобщения.

  • Още с регистрацията си потребителите на Фейсбук се съгласяват с „Условия на услугата“, според които те запазват правата над съдържанието, което публикуват, но дават възможност на социалната мрежа да го съхранява, копира и споделя с други лица.

„(…) Не давам разрешение на Facebook или на която и да е компания, свързана с Facebook, да използва моите минали и бъдещи снимки, информация, съобщения. (…)“.

„(…) С настоящото уведомявам Facebook, че е строго забранено публикуването, копирането, разпространението или предприемането на всякакви други действия срещу мен Нарушаването на личния живот може да бъде наказано със закон. (…)“.

„(…) Не публикувате ли изявление поне веднъж, мълчаливо ще разрешите използването на вашите снимки, информацията, съдържаща се в профила ви и публикациите за статус. (…)“.

Това са няколко откъса от съобщението, което всеки трябва да публикува на стената си в социалната мрежа Фейсбук. Според поста по този начин хората ще забранят на компанията Мета (собственик на Фейсбук) да използва личните им снимки, информация и съобщения.

Изображение - 13263  

„Забраната“ е нищожна

Пост, в който човек забранява на Фейсбук да използва използва неговите „минали и бъдещи снимки, информация, съобщения“ няма абсолютно никаква стойност. Той няма и не може да промени условията за обработка на личните данни, с които потребителите са се съгласили по време на регистрацията си в социалната мрежа. 

Те включват възможността Мета да използва съдържание, което е качено на нейните платформи, но с условието, че авторът запазва авторското си право. 

„Това означава например, че ако споделите снимка във Facebook, Вие ни предоставяте разрешение да я съхраняваме, копираме и споделяме с други лица. (…) Можете по всяко време да изтриете съдържанието, което споделяте, публикувате и качвате. Освен това всяко съдържание, публикувано в личния Ви акаунт, ще бъде изтрито, ако изтриете акаунта си“, се казва в общите условия на Facebook.

Според българския Закон за овторското право и сродните му права, публикуваното в интернет съдържание, е собственост на неговия автор освен в случаите, в които изрично е упоменато друго.

Достъпът до личните съобщения в платформите на Мета е криптиран

В популярните постове хората забраняват на Фейсбук да има достъп до техните съобщения. Но това така или иначе е невъзможно, защото от 2023 всички съобщения, които потребителите на Фейсбук и Инстаграм обменят помежду си, са защитени с т.нар. криптиране от край до край. Това означава, че никой, включително Meta, не може да види какво е изпратено или казано, освен ако потребителят не реши да докладва дадено съобщение.

Старо, но публикувано отново и отново

Текстът с „волеизявлението“ към американската компания се разпростравява като вирус на различни езици от 2012 г. Началото съвпада с момента, когато Facebook (сега Meta) започна да се търгува публично. Назад във времето редица платформи за проверка на факти по света са опровергавали истинността на твърденията в публикациите, но въпреки това ежедневно хиляди потребители продължават да споделят нищожната „забрана към Meta“ на стените си.

Преди 12 години, когато съобщението се появява за първи път, от Фейсбук излизат с официално опровержение. Оттам го определят като „неверен слух“ и заявяват, че съгласно условията за ползване на социалната мрежа всеки потребител на Facebook притежава и има контрол върху съдържанието, което публикува.

„Ние не притежаваме съдържанието като снимки и други, което публикувате във Фейсбук“, казва тогавашния говорител на компанията Андрю Нойс, цитиран от американската телевизия ABC News.

Проверено:

Не е вярно, че публикувайки конкретен текст под формата на пост, потребителите на Фейсбук забраняват на компанията Мета да използва техните лични снимки и информация. Подобни публикации са нищожни. По време на регистрацията си потребителите се съгласяват с условията на платформата и дават право на Мета да използва съдържанието, което публикуват без да губят правата си над него.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!