Търсене

Расте броят на криминалните престъпления в областта, разкриваемостта е 69% - от Областната дирекция на МВР отчетоха 2023 г.

Севлиево онлайн
Расте броят на криминалните престъпления в областта, разкриваемостта е 69% - от Областната дирекция на МВР отчетоха 2023 г.

Ръководството на ОД на МВР с гл. секретар Живко Коцев след представянето на отчета на дирекцията за 2023 г., снимка: пресцентър на МВР

През 2023 година на територията на Областната дирекция на МВР са регистрирани 1131 криминални престъпления. За сравнение през 2022 г. техният брой е бил 1017, т.е. налице е ръст от 11,2 %. Това сочи отчетът на дирекцията, който беше представен в края на миналата седмица пред главния секретар Живко Коцев.

Установени са извършителите на 782 престъпления, с процент на разкриваемост 69,14% (65,78% за 2022 г). Коефициентът на престъпност е 1069 и е с /.rpf 108 пункта по-висок от 2022 г. 

При направения анализ на криминалните престъпления се забелязва увеличение с 24,5% при престъпленията против личността 61 %(49), при  общоопасните престъпления с 4,5%, а при тези против собствеността увеличението е с 13,86% (регистрирани са 567 престъпления срещу 498 през 2022 г.).

През периода е регистриран един опит за убийство, работата по който продължава. Развратните действия са пет, при три от тях извършителите са доказани. Нанесените телесни повреди са 42, на 24 от тях са установени извършителите.

Ръст при кражбите, най-много на селскостопанска продукция

С 11 на сто повече са регистрираните кражби през миналата година спрямо 2022 г. най-голямо е увеличението при кражбите на селскостопанска продукция - близо 40 на сто, като от дирекцията уточняват, че тук влизат и кражбите на продукти от хранителни магазини. За сметка на това са намалели кражбите от жилища на граждани и кражби на части от автомобили. Два пъти повече - от шест на дванайсет, са регистрираните грабежи. На десет извършителите са установени. 

Повече измами, но измамниците до един са разкрити

Значително увеличение има при извършените измами на територията на областта. Регистрирани са 34, а през 2022 г броят им е бил 11. Ръст има и при телефонните измами – 16 за 2023 г, срещу 6 за предишната година. Четиринайсет от телефонните измами са извършени в Габрово, две са в Севлиево, всичките са за суми, получени от възрастни хора. добрата новина е, че измамниците до един са установени от полицията. 

Жени и непълнолетни разпространяват наркотици

Повече са и престъпленията, свързани с наркотични вещества - с 23. С наркотици през цялата 2023 г. са задържани 144 лица. Процентът на разкриваемост при този вид престъпления е много висок - близо 92 на сто от случаите на разпространение на наркотици са разкрити. В резултат на това са иззети са 777 гр амфетамин, 87 гр метамфетамин, малко под два килограма и половина марихуана, 350 растения марихуана със 101 кг листна маса, 24 гр екстази и 3,3 гр хероин. От всички задържани за ннаркотици 17 са жени, а 17 са непълнолетни.

Нелегална миграция

В РУ Севлиево са започнати четири досъдебни производства по чл. 281 от НК. Задържани са 6 мъже с мароканско гражданство и 20, представящи се за граждани на Сирия. Установените водачи, които превозват нелегалните мигранти, са мъже от Молдова, Беларус и Украйна.

"Числата в статистиката не са най-важни. Важни са проблемите, които гражданите поставят пред нас и как ние намираме формулата за решаването им. Намирането на конкретни решения ще е атестатът за вашата работа", заяви главен комисар Живко Коцев по време на отчет-анализа на ОДМВР Габрово. Той постави добра оценка за дейността на дирекцията и подчерта необходимостта от обучение и промяна в манталитета, за да бъде полицията полезна на обществото.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!