Разследват брутално убийство на 3-годишно мече
на снимката: Маркиране на мечка, НП "Централен Балкан"

В полицейското управление в Казанлък е образувано досъдебно производство за убийство на 3-годишно мече. Сигналът за намерената мъртва мечка е постъпил на 23 ноември 2017 г. в дирекция „Национален парк Централен Балкан“. Мечето е намерено в м. Картала, землището на с. Енина, община Казанлък. От парка са уведомили полицията и РИОСВ – Стара Загора. Информация за убийството са получили и в сдружение за дива природа „Балкани“, чиито експерти проучват вида в района на „Централен Балкан“ от две години и маркират мечки с GPS-GSM нашийници.  

Служител на парковата дирекция, двама експерти от РИОСВ – Стара Загора и експерт от сдружението са направили оглед на мястото. Убитото животно е 3-годишна мъжка кафява мечка. По сваления нашийник е установено, че това е мечокът Пламен, който бе уловен и маркиран на 2 ноември 2016 г. в м. Маришница, край Априлци, извън границите на Националния парк. А тази година в началото на март бяха получени първите сигнали от нашийника на мечето, след събуждането му от зимен сън.

Според информация от в. "Седмицата" мечето е простреляно в корема и не е починало веднага, а няколко дни се е мъчило. Направена му е аутопсия, очакват се резултатите от експертизата. Данните от нашийника ще бъдат използвани, за да се установи точното място на посегателството.

Само през ноември тази година служители на "Централен Балкан", съвместно със сдружение за дива природа "Балкани", маркираха две кафяви мечки. Едната бе уловена на 22 ноември в землището на с. Рибарица, парков участък „Тетевен“. Тя е млада, четиригодишна женска с тегло около 90 кг, в добро здравословно състояние. Другата е мъжки екземпляр, над 200 килограма и е на възраст 7 – 8 години. На двете животни са поставени GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация.

Какво предстои в празничната за Севлиево седмица
Общество
И след дъжд, вода за севлиевските села няма
Общество
Един тон крем-супа приготви Ути Бъчваров на севлиевския площад
Общество
КНСБ: Хората смятат, че са недооценени от работодателя си
Общество
Петима са тазгодишните носители на почетния знак "Севлиево"
Общество
Две соларни пейки има от днес в Севлиево
Общество
Общинският щаб за защита при бедствия заяви готовност за зимата
Общество
14 октомври - Ден на Севлиево
Общество
260-килограмова тиква докараха от свищовско
Общество
Тема с продължение - за една детска площадка, сигналите и отговорите
Общество
Данъчните продадоха на търг кораб, използван за контрабанда
Общество
299-метров тиквеник изядоха в Севлиево днес
Общество
„Частната“ Темида на Община Севлиево
Общество
Благотворителна акция в полза на незрящите от общината
Общество
Луксозното издание "Севлиево" - от днес в продажба
Общество
Край Севлиево е най-силната популация на благороден елен в света
Общество