Разследват брутално убийство на 3-годишно мече
на снимката: Маркиране на мечка, НП "Централен Балкан"

В полицейското управление в Казанлък е образувано досъдебно производство за убийство на 3-годишно мече. Сигналът за намерената мъртва мечка е постъпил на 23 ноември 2017 г. в дирекция „Национален парк Централен Балкан“. Мечето е намерено в м. Картала, землището на с. Енина, община Казанлък. От парка са уведомили полицията и РИОСВ – Стара Загора. Информация за убийството са получили и в сдружение за дива природа „Балкани“, чиито експерти проучват вида в района на „Централен Балкан“ от две години и маркират мечки с GPS-GSM нашийници.  

Служител на парковата дирекция, двама експерти от РИОСВ – Стара Загора и експерт от сдружението са направили оглед на мястото. Убитото животно е 3-годишна мъжка кафява мечка. По сваления нашийник е установено, че това е мечокът Пламен, който бе уловен и маркиран на 2 ноември 2016 г. в м. Маришница, край Априлци, извън границите на Националния парк. А тази година в началото на март бяха получени първите сигнали от нашийника на мечето, след събуждането му от зимен сън.

Според информация от в. "Седмицата" мечето е простреляно в корема и не е починало веднага, а няколко дни се е мъчило. Направена му е аутопсия, очакват се резултатите от експертизата. Данните от нашийника ще бъдат използвани, за да се установи точното място на посегателството.

Само през ноември тази година служители на "Централен Балкан", съвместно със сдружение за дива природа "Балкани", маркираха две кафяви мечки. Едната бе уловена на 22 ноември в землището на с. Рибарица, парков участък „Тетевен“. Тя е млада, четиригодишна женска с тегло около 90 кг, в добро здравословно състояние. Другата е мъжки екземпляр, над 200 килограма и е на възраст 7 – 8 години. На двете животни са поставени GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация.

Отпадат шест хартиени удостоверения за граждани
Общество
Общината купува мотометачна машина за 300 хил. лв.
Общество
Откраднатите телета в Кръвеник май не били откраднати
Общество
НОИ изпраща над 81 000 уведомителни писма на бъдещи пенсионери
Общество
Деница Николова открива 23 санирани сгради
Общество
Растения от рода на конопа иззеха полицаи от къща в с. Богатово
Общество
Рождението на Левски отбелязаха в едноименната гимназия
Общество
Черни щъркели се излюпиха в парк "Централен Балкан"
Общество
Половин бисквита и три лъжици нишесте - порция човешко достойнство
Общество
Севлиево отбеляза 141 г. свобода от турско робство
Общество
150 години от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
Общество
В полицейския бюлетин: пиян, надрусан и трима нередовни
Общество
Севлиево прие мощите на св. Лука Ясенецки и св. Матрона Московска
Общество
На 16 юли отбелязваме 141 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Мерки срещу Африканската чума в габровско
Общество
Ново общинско предприятие в Севлиево обяви 17 свободни позиции
Общество