Разследват брутално убийство на 3-годишно мече
на снимката: Маркиране на мечка, НП "Централен Балкан"

В полицейското управление в Казанлък е образувано досъдебно производство за убийство на 3-годишно мече. Сигналът за намерената мъртва мечка е постъпил на 23 ноември 2017 г. в дирекция „Национален парк Централен Балкан“. Мечето е намерено в м. Картала, землището на с. Енина, община Казанлък. От парка са уведомили полицията и РИОСВ – Стара Загора. Информация за убийството са получили и в сдружение за дива природа „Балкани“, чиито експерти проучват вида в района на „Централен Балкан“ от две години и маркират мечки с GPS-GSM нашийници.  

Служител на парковата дирекция, двама експерти от РИОСВ – Стара Загора и експерт от сдружението са направили оглед на мястото. Убитото животно е 3-годишна мъжка кафява мечка. По сваления нашийник е установено, че това е мечокът Пламен, който бе уловен и маркиран на 2 ноември 2016 г. в м. Маришница, край Априлци, извън границите на Националния парк. А тази година в началото на март бяха получени първите сигнали от нашийника на мечето, след събуждането му от зимен сън.

Според информация от в. "Седмицата" мечето е простреляно в корема и не е починало веднага, а няколко дни се е мъчило. Направена му е аутопсия, очакват се резултатите от експертизата. Данните от нашийника ще бъдат използвани, за да се установи точното място на посегателството.

Само през ноември тази година служители на "Централен Балкан", съвместно със сдружение за дива природа "Балкани", маркираха две кафяви мечки. Едната бе уловена на 22 ноември в землището на с. Рибарица, парков участък „Тетевен“. Тя е млада, четиригодишна женска с тегло около 90 кг, в добро здравословно състояние. Другата е мъжки екземпляр, над 200 килограма и е на възраст 7 – 8 години. На двете животни са поставени GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация.

Почит към героите на 3 март. Честит празник!
Общество
Полицаите проверяват за обезопасителни средства
Общество
Сметките за вода в селата няма да се плащат в местната Поща
Общество
Ако намерим бедстващо животно - съветите на РИОСВ
Общество
Наградиха прокурор и следовател от ОП Габрово
Общество
Борове на десетки години изкорени бурята срещу неделя
Общество
Наградиха Община Габрово за принос в инфраструктурата на България
Общество
Отнето предимство изпрати 62-годишен в болница
Общество
Община Севлиево се присъединява към "Часът на Земята"
Общество
Бивш министър и депутат в сянката на 360 изсечени тополи
Общество
На Благовещение в Дандолови къщи канят от Музея
Общество
В неделя е Благовещение, идва пролетта
Общество
С 12% по-ниски сметки за ток през януари т.г. спямо миналогодишния
Общество
Студио "Бордо", Троян, кани на танцов театър "Пейката"
Общество
Знаели ли са управляващите, че изгубихме 4 млн.лв. по ПРСР?
Общество
250 хил. лв. обезщетение за пострадалото от взрив семейство
Общество