Търсене

Разследват учители от гимназия "Марин Попов" в Севлиево

Разследват учители от гимназия "Марин Попов" в Севлиев

снимка: Старозагорски новини

Досъдебно производство срещу учители от професионална гимназия "Марин Попов" в Севлиево е образувала Районна прокуратура Трявна, потвърди за "Севлиево онлайн" говорителят на Окръжна прокуратура Габрово Людмила Рачева. Производството е по чл. 311 от Наказателния кодекс, който третира съставянето от длъжностно лице на документ с невярно съдържание. 

От прокуратурата отказаха подробности до приключване на разследването, но уточниха, че се касае за учители, участвали в изпитни комисии, които "поставяли оценки" на т.нар. "мъртви души", т.е. ученици, които не са се явили на изпит, са имали оценка от изпита. От обвинението отказаха да уточнят за колко учители става дума, както и за колко ученици. 

Преписката по случая е получена в средата на 2015 г. в Районна прокуратура Севлиево, след съвместна проверка в училището от Инспектората по образованието в Габрово и Районното управление на полицията в Севлиево, но прокурорите в Свелиево са си подали отвод, каза Людмила Рачева, без да уточнява мотивите им. Затова случаят е препратен в прокуратурата в Трявна, която веднъж е приключила работа по него, но преписката е върната за доразследване от Окръжна прокуратура Габрово. С какви мотиви, също не успяхме да научим.

"Севлиево онлайн" потърси за коментар директора на гимназията Нели Петрова, която е в отпуск до края на следващата седмица, а заместничката й Наталия Иванова отказа да отговори на въпросите ни с обяснението, че това, за което питаме, може да коментира единствено директорът на гимназията. Важно е да уточним, че злоупотребите, за които се води досъдебното производство не са станали по време на управлението на сегашния директор.   

Чл. 311 от НК, по който се води досъдебното производство срещу учители гласи: "Длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използуван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от право за заемане на определена длъжност".  Алинея 2 на същия член казва, че "в маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация". 

"Севлиево онлайн"

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!