Разследват учители от гимназия "Марин Попов" в Севлиево
снимка: Старозагорски новини

Досъдебно производство срещу учители от професионална гимназия "Марин Попов" в Севлиево е образувала Районна прокуратура Трявна, потвърди за "Севлиево онлайн" говорителят на Окръжна прокуратура Габрово Людмила Рачева. Производството е по чл. 311 от Наказателния кодекс, който третира съставянето от длъжностно лице на документ с невярно съдържание. 

От прокуратурата отказаха подробности до приключване на разследването, но уточниха, че се касае за учители, участвали в изпитни комисии, които "поставяли оценки" на т.нар. "мъртви души", т.е. ученици, които не са се явили на изпит, са имали оценка от изпита. От обвинението отказаха да уточнят за колко учители става дума, както и за колко ученици. 

Преписката по случая е получена в средата на 2015 г. в Районна прокуратура Севлиево, след съвместна проверка в училището от Инспектората по образованието в Габрово и Районното управление на полицията в Севлиево, но прокурорите в Свелиево са си подали отвод, каза Людмила Рачева, без да уточнява мотивите им. Затова случаят е препратен в прокуратурата в Трявна, която веднъж е приключила работа по него, но преписката е върната за доразследване от Окръжна прокуратура Габрово. С какви мотиви, също не успяхме да научим.

"Севлиево онлайн" потърси за коментар директора на гимназията Нели Петрова, която е в отпуск до края на следващата седмица, а заместничката й Наталия Иванова отказа да отговори на въпросите ни с обяснението, че това, за което питаме, може да коментира единствено директорът на гимназията. Важно е да уточним, че злоупотребите, за които се води досъдебното производство не са станали по време на управлението на сегашния директор.   

Чл. 311 от НК, по който се води досъдебното производство срещу учители гласи: "Длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използуван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от право за заемане на определена длъжност".  Алинея 2 на същия член казва, че "в маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация". 

"Севлиево онлайн"

Яна Пенчева и проекта "Да колонизираме Марс" отличи фондация "Еврика"
Образование
Инж. Кунев от ПГМЕТ премина обучение в ЦЕРН
Образование
Три последователни дни Севлиево бе сцена на науката
Образование
Училищно настоятелство почете пенсионирали се учители
Образование
Гимназия "Ген. Иван Бъчваров" чества своите 56 години
Образование
Доброволци от Севлиево бяха наградени от ИМКА
Образование
Стаж в Португалия по "Еразъм+" ще преминат ученици
Образование
Конференция за нов проект по "Еразъм+" свикват в ПГМЕТ
Образование
СУ „В. Левски“ учебната година започна с нов проект по "Еразъм+"
Образование
ОУ "Стефан Пешев" празнува своя патронен празник
Образование
Младежи станаха мениджъри за един ден
Образование
Голямата фирма отвътре, видяха ученици, които учат чрез работа
Образование
Обявиха стипендиантите на сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
ПГМЕТ " Ген. Ив. Бъчваров" - 56 години от първия учебен час
Образование
Деца пресъздават обредите на Димитровден
Образование
Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"
Образование