Разследват учители от гимназия "Марин Попов" в Севлиево
снимка: Старозагорски новини

Досъдебно производство срещу учители от професионална гимназия "Марин Попов" в Севлиево е образувала Районна прокуратура Трявна, потвърди за "Севлиево онлайн" говорителят на Окръжна прокуратура Габрово Людмила Рачева. Производството е по чл. 311 от Наказателния кодекс, който третира съставянето от длъжностно лице на документ с невярно съдържание. 

От прокуратурата отказаха подробности до приключване на разследването, но уточниха, че се касае за учители, участвали в изпитни комисии, които "поставяли оценки" на т.нар. "мъртви души", т.е. ученици, които не са се явили на изпит, са имали оценка от изпита. От обвинението отказаха да уточнят за колко учители става дума, както и за колко ученици. 

Преписката по случая е получена в средата на 2015 г. в Районна прокуратура Севлиево, след съвместна проверка в училището от Инспектората по образованието в Габрово и Районното управление на полицията в Севлиево, но прокурорите в Свелиево са си подали отвод, каза Людмила Рачева, без да уточнява мотивите им. Затова случаят е препратен в прокуратурата в Трявна, която веднъж е приключила работа по него, но преписката е върната за доразследване от Окръжна прокуратура Габрово. С какви мотиви, също не успяхме да научим.

"Севлиево онлайн" потърси за коментар директора на гимназията Нели Петрова, която е в отпуск до края на следващата седмица, а заместничката й Наталия Иванова отказа да отговори на въпросите ни с обяснението, че това, за което питаме, може да коментира единствено директорът на гимназията. Важно е да уточним, че злоупотребите, за които се води досъдебното производство не са станали по време на управлението на сегашния директор.   

Чл. 311 от НК, по който се води досъдебното производство срещу учители гласи: "Длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използуван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от право за заемане на определена длъжност".  Алинея 2 на същия член казва, че "в маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация". 

"Севлиево онлайн"

В ПГМЕТ „Ген. Ив. Бъчваров“ изпратиха випуск 2019
Образование
ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" - първенец по електротехника
Образование
Москва като място за наука усетиха Ренета и Елица от СУ „В. Левски"
Образование
Пет отличия спечелиха учениците от клуб "Журналист"
Образование
Отличиха Даниела Йорданова и Силвия Тодорова в "Учител на годината"
Образование
„Математиката около нас“ отведе ученици в Португалия
Образование
Ученици от гимназия Раублинг в Германия са на обмен в Севлиево
Образование
Отлично представяне на ученици в „Ключът на музиката“
Образование
Деца продават великденски сувенири, за да помогнат на съученик
Образование
Ученици поеха управлението на ПГМЕТ за един ден
Образование
В СУ „Васил Левски“ обявиха випуск 2019 за завършил
Образование
От ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" с покана към родителите на завършващи 7 клас
Образование
За пътуването до Брюксел на ученици, разказва Красимира Томева
Образование
Отборът на ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" е най-добър млад огнеборец
Образование
Бронзов медал донесе отборът на ПГМЕТ в "Мога и зная как"
Образование
Светлана Василева е номинирана за награда "Стоян Михайловски"
Образование