Разследват учители от гимназия "Марин Попов" в Севлиево
снимка: Старозагорски новини

Досъдебно производство срещу учители от професионална гимназия "Марин Попов" в Севлиево е образувала Районна прокуратура Трявна, потвърди за "Севлиево онлайн" говорителят на Окръжна прокуратура Габрово Людмила Рачева. Производството е по чл. 311 от Наказателния кодекс, който третира съставянето от длъжностно лице на документ с невярно съдържание. 

От прокуратурата отказаха подробности до приключване на разследването, но уточниха, че се касае за учители, участвали в изпитни комисии, които "поставяли оценки" на т.нар. "мъртви души", т.е. ученици, които не са се явили на изпит, са имали оценка от изпита. От обвинението отказаха да уточнят за колко учители става дума, както и за колко ученици. 

Преписката по случая е получена в средата на 2015 г. в Районна прокуратура Севлиево, след съвместна проверка в училището от Инспектората по образованието в Габрово и Районното управление на полицията в Севлиево, но прокурорите в Свелиево са си подали отвод, каза Людмила Рачева, без да уточнява мотивите им. Затова случаят е препратен в прокуратурата в Трявна, която веднъж е приключила работа по него, но преписката е върната за доразследване от Окръжна прокуратура Габрово. С какви мотиви, също не успяхме да научим.

"Севлиево онлайн" потърси за коментар директора на гимназията Нели Петрова, която е в отпуск до края на следващата седмица, а заместничката й Наталия Иванова отказа да отговори на въпросите ни с обяснението, че това, за което питаме, може да коментира единствено директорът на гимназията. Важно е да уточним, че злоупотребите, за които се води досъдебното производство не са станали по време на управлението на сегашния директор.   

Чл. 311 от НК, по който се води досъдебното производство срещу учители гласи: "Длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използуван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от право за заемане на определена длъжност".  Алинея 2 на същия член казва, че "в маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация". 

"Севлиево онлайн"

Директори предложиха промени в критериите за „Стипендии 21 век“
Образование
"Път към приключението" пак предизвика деца, всички са доволни
Образование
Сладкарка направи захарен макет на взаимното училище
Образование
Академия Телерик открива днес безплатна школа в Севлиево
Образование
Учене със забавления съчетаха курсистите на център „Видима“
Образование
СУ „В. Левски“ учебната година започна с нов проект по "Еразъм+"
Образование
Отпада постоянната такса за детски ясли и градини
Образование
Деца пресъздават обредите на Димитровден
Образование
Почти за шест паралелки са незаетите места в гимназиите
Образование
Учебната година започна. На добър час ученици и учители!
Образование
Курсове по компютърна грамотност организира Библиотеката
Образование
Училището и детската градина в с. Душево имат най-много деца
Образование
"Отличен" за първата година дуално обучение в Севлиево
Образование
Разследват учители от гимназия "Марин Попов" в Севлиево
Образование
Павел Дамянов и Ибрахим Кисьов - за ученето и ползите от образованието
Образование
Първият учебен ден - от Възраждането до наши дни
Образование