Референдум за акциите в газовото дружество? В ОбС казаха: "Не"

Да се проведе местен референдум в община Севлиево, на който хората да кажат какво мислят по въпроса: "Да се извърши ли приватизация на общинската част от капитала на "Севлиевогаз 2000?", предложиха днес Петинка Михайлова, д-р Огнян Пешков, Ценка Йонкова, Йордан Стойков, Силвия Стойнова, Николина Николова и Христо Христов, съветници, избрани с листата на "Коалиция Избирам Севлиево". За да не се харчат излишни пари, Петинка Михайлова, която представи предложението, предложи допитването да стане ведно с извънредните парламентарни избори - на 26 март, и предложи съветниците да одобрят бюджет от 20 000 лева разходи за допитването, които да бъдат от общинския бюджет. Това предложение обаче не получи необходимата подкрепа. Единайсет съветници гласуваха "за": Петинка Михайлова, д-р Огнян Пешков, Ценка Йонкова, Йордан Стойков, Силвия Стойнова, Николина Николова, Христо Николов, Светла Георгиева, Росен Цветков, д-р Сюзан Садъкова и Тодор Ганчев. "Против" бяха Капка Пандурска, Димитър Димитров и Деян Златев, а останалите петнайсет - "въздържал се".

Искането за референдум бе продиктувано от становище на бизнеса, изразено в края на седмицата от Управителния съвет на сдружение "Севлиево 21 век", в което работодателите предложиха преди да се вземе окончателна позиция по приватизация на общинския дял в газовото дружество, да се чуят хората от общината. А преди началото на днешното заседание на ОбС свое мнение изпратиха и от Ротари клуб Севлиево.

"Безспорно законът за приватизация и следприватизационен контрол определя Общинския съвет като орган по приватизация на дялове и акции, включени в капитала на търговски дружества с общинско участие, като компетентен да вземе самостоятелно решение за приватизация", каза Петинка Михайлова. Но подчерта, че тъй като предмета на дейност на "Севлиевогаз 2000" е подажба на стока, която получават значителен брой от жителите на общината, е разумно да се проучи обществената нагласа преди да се пристъпи към вземане на решение в тази посока.

В дневния ред на днешното заседание е включена и точка, внесена от Христофор Лалев, според която съветниците ще упълномощят кмета на общината да възложи на независим оценител да извърши оценка на акциите на Общината в "Севлиевогаз 2000", а на адвокатска колегия да изготви правен анализ на газовото дружество. Точката е една от последните в дневния ред, което предполага, че ще бъде гледана поне след час. 

 

Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество