Търсене

Рецептурната книжка излезе от употреба, но не за всички

Рецептурната книжка излезе от употреба, но не за всички

Снимка от valelopardo от Pixabay

Хартиената рецептурна книжка, по която се отпускаха лекарствата на хроничноболните пациенти излезе от употреба. От 1 юли 2021 г. се използва електронна рецептурна книжка, с което отпадна необходимостта хроничноболните пациенти да ходят до офисите на Здравната каса, за да заверяват рецептурните си книжки. 

Все пак познатата ни рецептурна книжка не бива да се изхвърля. Тя трябва все още да се представя от здравноосигурените в аптеката, но това е само случаите, когато се изписват лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, издадени преди 1.06.2021 г. и за времето докато изтече валидността на тези хартиени рецепти, както и за всички електронни рецепти, които са издадени преди да бъде въведена електронната рецептурна книжка, също до изчитаче на валидността им.

От РЗОК в Габрово уверяват, че лекарите и аптекарите имат техническа възможност да регистрират нова електронната рецептурна книжка в Интегрираната информационна система на НЗОК, да променят диагнози и извеждат информация за издадени и изпълнени рецепти на здравноосигурените лица. От Здравноосигурилната каса гарантират, че евентуални технически затруднения с медицинския или аптечен софтуер ще бъдат отстранени до средата на юли. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!