Рецидивистът от Дамяново обжалва доживотната си присъда
34-годишният рецидивист от Дамяново, който блудства с възрастна жена от севлиевското село Богатово, после я души, ограби я и накрая опита да я запали в дома й, а по-късно бе осъден на доживотен затвор, обжалва присъдата си пред Апелативния съд във Велико Търново. Делото бе гледано на 24 април, чака се решението на магистратите.

Окръжният съд в Габрово на свое заседание в края на януари тази година призна мъжът, с инициали Д.С., за виновен в опит умишлено да умъртви в собствения й дом 73-годишна жена от село Богатово. Деянието е извършено чрез палеж, по особени мъчителен за пострадалата начин и с цел да бъдат прикрити други престъпления. 

От събраните по делото доказателства стана ясно, че в нощта на инцидента - на 3 юни 2016 година, между три и пет часа, на зазоряване, подсъдимият тръгнал към с. Богатово, за да краде гориво от стопански двор на селото. Пазачът, на който се натъкнал обаче, го отказал и престъпникът се насочил към близката къща, в която живеела жена на 73 години. Влязъл през прозорец на приземния етаж и нападнал трудноподвижната жена, искайки да му даде парите си. После опитал да я изнасили, но успял единствено да блудства със старицата. Възможно е по някое време да е осъзнал какво прави, защото решил да запали къщата, ведно с жената в нея, вероятно за да заличи следите си. Започнал да трупа дрехи и хартии до жертвата, които залял с ракия и запалил. На тръгване взел телевизор LG, собственост на възрастната жена и напуснал къщата. Тъй като огънят препречвал изхода към вратата, жената успяла да се спаси, като изпълзяла навън през прозореца на стаята, която обитавала.

За извършения опит за убийство Д.С бе осъден на доживотен затвор. За грабежа на телевизора, извършен при условията на опасен рецидив, съдът му наложи 10 години лишаване от свобода. За опита за изнасилване и блудството с възрастната жена получи две наказания от по 8 години лишаване от свобода. За палежа на имущество със значителна стойност - къщата на пострадалата, оценена на 24 100 лева, с което са причинени щети в размер на 5 610 лева, Д.С. бе осъден на 6 години лишаване от свобода.

За посочените по-горе престъпления съдът определи едно общо наказание - най-тежкото, доживотен затвор. И постанови Д.С. да заплати на пострадалата обезщетения за причинени от деянията му неимуществени вреди в размер на общо 80 000 лева, както и за имуществени вреди в размер на 5 610 лева.

В законноустановения срок осъденият на първа инстанция обжалва съдебното решение. 
Девет кражби от жилища за по-малко от месец извършил 19-годишен
Криминални
Хлапак опитал да открадне училищен автобус, хванали го
Криминални
Здравен инспектор е задържан при получаване на подкуп в Габрово
Криминални
Кражба от жилище в Севлиево, липсват 10 000 лв.
Криминални
Джебчийка от с. Дамяново спипаха в Габрово полицаи
Криминални
Куче е починало от похвърлен салам в ж.к. "Д. Благоев", води се разследване
Криминални
Повдигнаха две обвинения на бракониер за убийство на благороден елен
Криминални
Измамник, присвоил близо 180 хил. лв., ще лежи 4 години
Криминални
Шофьорка с 2.06 промила алкохол в кръвта получи условна присъда
Криминални
Нагъл крадец грабил в севлиевска фирма, води се разследване
Криминални
Двама са задържани за среднощен побой над мъж
Криминални
Засада и опит за убийство в Магъра на яз. "Ал. Стамболийски"?
Криминални
Полицията разследва момче и мъж от с. Добромирка за побой
Криминални
Убийство на благороден елен край Кръвеник, хванати са следите на бракониерите
Криминални
Водачът с 2,14 промила алкохол от ул.“Ст. Пешев“ се призна за виновен
Криминални
Два луксозни автомобила на един собственик са запалени в Габрово
Криминални