Рицарите тамплиери и Ралица Христова - тайнство в картини

Една много различна изложба бе открита снощи в Градската художествена галерия "Асен и Илия Пейкови". Вероятно някои от зрителите биха я приели като провокативна, но това е само при условие, че вложим най-чист смисъл в провокацията. Защото в платната на художничката Ралица Денчева се долавят тайни, промъкват се послания, навяват романтика, шепнат за традиции, стъписват от женственост.

Всъщност самата Ралица Денчева е изключително интересна жена. И загадъчна. Първо, защото е част от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим. Което обяснява и това, че снощи бе представена освен от директора на галерията Васко Василев и от командера на Габровската командерия "Свети Лазар Български" Богомил Петков. А в залата, където бе представена изложбата, през цялата вечер на маса с бяла покривка голяха девет свещи, всяка с един от символите на тамплиерите - червеният кръст, който носят върху белите си плащове по време на техните сбирки. А деветте свещи са в памет на деветимата създатели на ордена и неговите традиции.

Пред масата със свещите бе поставен и рицарски меч, който рицарите тамплиери носят по време на своите сбирки.

Изложбата на Ралица Денчева се нарича "Fideli d' Аmore" и се състои от 26 маслени платна, всичките в духа на възвишените идеи на тамплиерите, в името на вярата, доброто и любовта, каза самата художничка, след като бе представена от Васко Василев. Както сама сподели с гостите си, Ралица смята, че художникът е като посветен - той съхранява езотерична мъдрост и тайни практики, които придават на творбите му трансформираща сила и свръхестествена мощ.

Чрез рисуването, което за нея не е нищо повече от свещенодействие и едно възвишено самовглъбяване, тя насочва погледа на зрителя към това, което става вътре в него. Едно своеобразно водене към себепознание, но и скрито послание за случващото се между божествената мъдрост и човешкия интелект, между небесното и земното, между мъжа и жената.  

Каквото и да кажем тук за картините на Ралица Денчева, ще бъде недостатъчно, за да се даде онази представа за тях, която би се получила при директен контакт с творчеството й. 

Ралица Денчева гостува за втори път със своя изложба в Севлиево. Първият път бе преди две години, когато художничката бе представена в галерия "Видима".  

Фотографията - едно много красиво хоби
Култура
Крепостта Хоталич „тръгва“ на пътуваща изложба
Култура
Галерия "Пейкови" представя Силвия Шосева
Култура
Сградата на Регионалния исторически музей - национален паметник на културата
Култура
Наградите от фестивала на руската песен и поезия дойдоха в Севлиево
Култура
Ирина Колбасова получава посмъртно почетен знак "Севлиево"
Култура
Перфектното звучене на трио "Звън" усъмни жури в синбеците
Култура
Пет награди за „Upstream Voices” от "Сребърна Янтра“
Култура
Мая Ананиева направи дарение на галерия "Асен и Илия Пейкови"
Култура
"Северняшки гайтани" ще разлюлее зала "Дан Колов" на 13 октомври
Култура
Велизар Захариев е трети в конкурс за скулптура на П. Славейков
Култура
Михаил Костадинов дари наградата си от "Севлиево рок"
Култура
Отбелязваме 150 години от рождението на Мара Белчева
Култура
Първа самостоятелна изложба откри Велизар Захариев
Култура
Ценка Горалова бе член на международното жури на "Орфей в Италия"
Култура
Фотографии, вдъхновени от севлиевци, показаха на изложение в Кан
Култура