Рицарите тамплиери и Ралица Христова - тайнство в картини

Една много различна изложба бе открита снощи в Градската художествена галерия "Асен и Илия Пейкови". Вероятно някои от зрителите биха я приели като провокативна, но това е само при условие, че вложим най-чист смисъл в провокацията. Защото в платната на художничката Ралица Денчева се долавят тайни, промъкват се послания, навяват романтика, шепнат за традиции, стъписват от женственост.

Всъщност самата Ралица Денчева е изключително интересна жена. И загадъчна. Първо, защото е част от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим. Което обяснява и това, че снощи бе представена освен от директора на галерията Васко Василев и от командера на Габровската командерия "Свети Лазар Български" Богомил Петков. А в залата, където бе представена изложбата, през цялата вечер на маса с бяла покривка голяха девет свещи, всяка с един от символите на тамплиерите - червеният кръст, който носят върху белите си плащове по време на техните сбирки. А деветте свещи са в памет на деветимата създатели на ордена и неговите традиции.

Пред масата със свещите бе поставен и рицарски меч, който рицарите тамплиери носят по време на своите сбирки.

Изложбата на Ралица Денчева се нарича "Fideli d' Аmore" и се състои от 26 маслени платна, всичките в духа на възвишените идеи на тамплиерите, в името на вярата, доброто и любовта, каза самата художничка, след като бе представена от Васко Василев. Както сама сподели с гостите си, Ралица смята, че художникът е като посветен - той съхранява езотерична мъдрост и тайни практики, които придават на творбите му трансформираща сила и свръхестествена мощ.

Чрез рисуването, което за нея не е нищо повече от свещенодействие и едно възвишено самовглъбяване, тя насочва погледа на зрителя към това, което става вътре в него. Едно своеобразно водене към себепознание, но и скрито послание за случващото се между божествената мъдрост и човешкия интелект, между небесното и земното, между мъжа и жената.  

Каквото и да кажем тук за картините на Ралица Денчева, ще бъде недостатъчно, за да се даде онази представа за тях, която би се получила при директен контакт с творчеството й. 

Ралица Денчева гостува за втори път със своя изложба в Севлиево. Първият път бе преди две години, когато художничката бе представена в галерия "Видима".  

Спорт, култура и изкуство в Севлиево са разрешени от 14 май
Култура
100 години от рождението на Валери Петров с монолог на Лилия Маравиля
Култура
"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура
Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура
Историческият музей днес показва изложба на открито
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура
Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура