Рицарите тамплиери и Ралица Христова - тайнство в картини

Една много различна изложба бе открита снощи в Градската художествена галерия "Асен и Илия Пейкови". Вероятно някои от зрителите биха я приели като провокативна, но това е само при условие, че вложим най-чист смисъл в провокацията. Защото в платната на художничката Ралица Денчева се долавят тайни, промъкват се послания, навяват романтика, шепнат за традиции, стъписват от женственост.

Всъщност самата Ралица Денчева е изключително интересна жена. И загадъчна. Първо, защото е част от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим. Което обяснява и това, че снощи бе представена освен от директора на галерията Васко Василев и от командера на Габровската командерия "Свети Лазар Български" Богомил Петков. А в залата, където бе представена изложбата, през цялата вечер на маса с бяла покривка голяха девет свещи, всяка с един от символите на тамплиерите - червеният кръст, който носят върху белите си плащове по време на техните сбирки. А деветте свещи са в памет на деветимата създатели на ордена и неговите традиции.

Пред масата със свещите бе поставен и рицарски меч, който рицарите тамплиери носят по време на своите сбирки.

Изложбата на Ралица Денчева се нарича "Fideli d' Аmore" и се състои от 26 маслени платна, всичките в духа на възвишените идеи на тамплиерите, в името на вярата, доброто и любовта, каза самата художничка, след като бе представена от Васко Василев. Както сама сподели с гостите си, Ралица смята, че художникът е като посветен - той съхранява езотерична мъдрост и тайни практики, които придават на творбите му трансформираща сила и свръхестествена мощ.

Чрез рисуването, което за нея не е нищо повече от свещенодействие и едно възвишено самовглъбяване, тя насочва погледа на зрителя към това, което става вътре в него. Едно своеобразно водене към себепознание, но и скрито послание за случващото се между божествената мъдрост и човешкия интелект, между небесното и земното, между мъжа и жената.  

Каквото и да кажем тук за картините на Ралица Денчева, ще бъде недостатъчно, за да се даде онази представа за тях, която би се получила при директен контакт с творчеството й. 

Ралица Денчева гостува за втори път със своя изложба в Севлиево. Първият път бе преди две години, когато художничката бе представена в галерия "Видима".  

Злато за Гала Ботева и Ивета Петрова от „Дъга над Клептуза”
Култура
Книга на Ивинела Самуилова влиза в учебник по литература
Култура
Реализъм в просъница - Николай Панайотов в Севлиево
Култура
Изложба от пленер "Севлиево 2018" - тази вечер в ГХГ
Култура
В картички "разказват" за България чужденци, живеещи тук
Култура
Очи в очи се срещна Нидал Алгафари с читатели от Севлиево
Култура
Първа награда за Гала Ботева от "Нека да е лято"
Култура
"София Филм Фест" идва в Севлиево за четири дни, с пет прожекции
Култура
Да забравим за логиката - на 24 юли, с Николай Панайотов
Култура
Деца се ангажираха с каузата да се движим безопасно
Култура
Галерия "Асен и Илия Пейкови" отбеляза 10 години съществуване
Култура
"Децата на Севлиево" - посланик в "Децата на света"
Култура
Творци от цяла България рисуваха в петия пленер на "Хелиос" АД
Култура
Нидал Алгафари в Севлиево - на 7 август, в Библиотеката
Култура
Отличия за Иоан Данаилов и Васко Василев от тамплиерите
Култура
Изложба от пленера "Сенник 2018" откри градската галерия
Култура