Рицарите тамплиери и Ралица Христова - тайнство в картини

Една много различна изложба бе открита снощи в Градската художествена галерия "Асен и Илия Пейкови". Вероятно някои от зрителите биха я приели като провокативна, но това е само при условие, че вложим най-чист смисъл в провокацията. Защото в платната на художничката Ралица Денчева се долавят тайни, промъкват се послания, навяват романтика, шепнат за традиции, стъписват от женственост.

Всъщност самата Ралица Денчева е изключително интересна жена. И загадъчна. Първо, защото е част от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим. Което обяснява и това, че снощи бе представена освен от директора на галерията Васко Василев и от командера на Габровската командерия "Свети Лазар Български" Богомил Петков. А в залата, където бе представена изложбата, през цялата вечер на маса с бяла покривка голяха девет свещи, всяка с един от символите на тамплиерите - червеният кръст, който носят върху белите си плащове по време на техните сбирки. А деветте свещи са в памет на деветимата създатели на ордена и неговите традиции.

Пред масата със свещите бе поставен и рицарски меч, който рицарите тамплиери носят по време на своите сбирки.

Изложбата на Ралица Денчева се нарича "Fideli d' Аmore" и се състои от 26 маслени платна, всичките в духа на възвишените идеи на тамплиерите, в името на вярата, доброто и любовта, каза самата художничка, след като бе представена от Васко Василев. Както сама сподели с гостите си, Ралица смята, че художникът е като посветен - той съхранява езотерична мъдрост и тайни практики, които придават на творбите му трансформираща сила и свръхестествена мощ.

Чрез рисуването, което за нея не е нищо повече от свещенодействие и едно възвишено самовглъбяване, тя насочва погледа на зрителя към това, което става вътре в него. Едно своеобразно водене към себепознание, но и скрито послание за случващото се между божествената мъдрост и човешкия интелект, между небесното и земното, между мъжа и жената.  

Каквото и да кажем тук за картините на Ралица Денчева, ще бъде недостатъчно, за да се даде онази представа за тях, която би се получила при директен контакт с творчеството й. 

Ралица Денчева гостува за втори път със своя изложба в Севлиево. Първият път бе преди две години, когато художничката бе представена в галерия "Видима".  

Пет награди за „Upstream Voices” от "Сребърна Янтра“
Култура
Тихомир Иванов представи „Камино – пътят на завръщането“
Култура
В Библиотеката: Тихомир Иванов за „Камино: Пътят на завръщането“
Култура
Ценка Горалова бе член на международното жури на "Орфей в Италия"
Култура
Първа самостоятелна изложба откри Велизар Захариев
Култура
Понякога и болката е начин да обичаш, споделя Елена Христова
Култура
За семейството - в Деня на християнското семейство, в библиотеката
Култура
Надежда Ботева бе в екипа, открил кръст с частица от Христовото разпятие
Култура
Перфектното звучене на трио "Звън" усъмни жури в синбеците
Култура
"Северняшки гайтани" ще разлюлее зала "Дан Колов" на 13 октомври
Култура
Сградата на Регионалния исторически музей - национален паметник на културата
Култура
Мая Ананиева направи дарение на галерия "Асен и Илия Пейкови"
Култура
С "Имало едно време..." започва легендата за стъклото
Култура
Гала Ботева на върха - с награда на кмета на Шумен
Култура
Певците на СУ "Васил Левски" бяха с удостоени със "златен славей"
Култура
Румяна Халачева представи "Дълбините на древността"
Култура