Родители и управляващи се договориха как малките ученици да се върнат в клас
Снимка: Министерство на здравеопазването

Щадящи тестове за децата от 1 до 4 клас ще установят дали дадено дете е заразено с Ковид-19. Ако щадящ тест покаже положителен резултат, детето ще бъде 14 дни извън училище. Целта е да бъдат предпазени както другите деца, така и педагогическият, и непедагогическият персонал в училищата, а и няма да се карантинират цели паралелки. За това се договориха вчера представители на на сдружение „Национална мрежа за децата“ с министрите на здравеопазването и на образованието и науката. 

Условието за връщането на учениците в класните стаи е те да бъдат тествани два пъти в седмицата – в понеделник и четвъртък. Това ще става безплатно с възможно най-щадящите антигенни тестове, при които нищо не се докосва до носа или устата на детето. То ще дава слюнка в малък контейнер или пликче, която ще бъде изследвана с реактив.

Тестването ще става със съгласието на родителите. Децата, чиито родители не са съгласни, ще продължат да учат онлайн. Правителството ще отпусне 13 млн. лв. за осигуряване на безплатни тестове за ученици.

Също два пъти седмично безплатно ще бъдат тествани и учителите, които се връщат в училище без документ на ваксиниране или за преболедуване.

След срещата те дадоха съвместна пресконференция, а във фейсбук страницата на сдружението беше публикуван отчет, който "Севлиево онлайн" препубликува без съкращение и редакция.  

Днес, заедно с няколко колеги от Национална мрежа за децата бяхме на среща в МЗ. Среща, за която настояваме от седмици. Бяхме поканени в 09.15. Влязохме в 09.50ч, и имахме 10 минути да си изясним позициите с министрите на образованието и здравеопазването, за да отидем заедно с тях при медиите - по тяхна молба.

Те поискаха от нас публична подкрепа да въведат изискването за безопасна среда, което вече е в сила за всички други публични мероприятаия, да влезе в сила и за училищата. И я получиха, защото след тримесечно съзерцание на процеса нямаме никакъв по-добър ход.

Поеха следните ангажименти:

• През тази седмица ще бъдат поръчани щадящи тестове за всички деца в начален етап – 1-4 клас, с които да се прилага "филтър" в понеделник и четвъртък;

• Тестовете са неинвазивни, отделя се слюнка в контейнерче и до един час показва резултат - детео не си слага нищо в носа или устата;

• Децата, които са позитивни, се отделят и се връщат у дома, където остават под карантина; останалите деца НЕ се карантират, ако имат отрицателен тест;

• Учителите и непедагогическия персонал, които са присъствено в училище, трябва да имат зелен сертификат - да са преболедували, или ваксинирани, или да имат актуален отрицателен тест (тестът трябва да бъде от лаборатория или пункт; не важат неинвазивните тестове за деца).

• Децата, чиито родители не желаят те да бъдат тествани, и нямат сертификат, че са преболедували или ваксинирани, могат да преминат в ОРЕС или друга дистанционна форма;

• Децата, които имат сертификат за преболедуване и децата над 12 г., които са ваксинирани, ще бъдат освободени от тестване;

• Върху директорите пада отговорността да организират процеса и да го контролират, ако искат училището да работи присъствено;

• Ако мярката проработи за 1-4 клас, заявката на МЗ е след седмица да се върнат и по-големите ученици.

Поискахме, но не получихме публичен ангажимент, че ще се засили контролът върху всички останали мерки, които засягат публични дейности. Моето лично мнение е, че това е ключово, за да бъдат децата в безопасна присъствена среда. Въпросът е, че май няма голяма амбиция да се прави. Затова ще трябва да следим сами и да настояваме още.

 

 

Девет аптеки в Севлиево сключиха индивидуални договори с НЗОК
Здраве
Специалистите, които ще консултират в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ през януари
Здраве
От 31 в Ковид отделението на севлиевската болница, само пет са ваксинирани
Здраве
От днес област Габрово отново е в тъмночервената зона на заразата
Здраве
Д-р Димитров - ушни, носни и гърлени болести, с часове за преглед през февруари
Здраве
Зелените сертификати за завършен ваксинационен курс ще са валидни 270 дни
Здраве
Символично бе открита ремонтираната операционна зала в севлиевското АГО
Здраве
Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ през февруари
Здраве
От 19 януари и децата, пристигащи у нас от „червената зона“, се допускат с PCR тест
Здраве
Няма да бъдe променяна валидността на „зелените сертификати“ за страната
Здраве
В Трявна откриват съоръжения за подземно събиране на битови отпадъци
Здраве
Министър Сербезова прекрати процедурата по закупуване на 12 хил. щадящи теста
Здраве
Карантината става 10 дни за заразени, 7 - за контактни лица
Здраве
Спират плановия прием и плановите операции в болниците на област Габрово от днес
Здраве
РЗИ обяви къде могат да се правят ваксинации до края на януари
Здраве
Д-р Росица Карчева е новият педиатър в "Медицински център-1"
Здраве