Рок феста „Хоталич“ е с неуредени авторски права

автор: Емилия Димитрова

Община Севлиево не е лицензирала националният рок фестивал „Хоталич“, с което  е пренебрегнала задълженията си към авторите, чиито произведения ще звучат в двата фестивални дни, потвърдиха за „Севлиево онлайн“ от „Музикаутор“ – организация за колективно управление на авторските права в музиката. Общината не е уредила правата както за тазгодишното, така и за миналогодишното издание на фестивала, заради което в края на миналата седмица от „Музикаутор“ са отправили покана към администрацията за лицензиране на събитието.

След като в края на март т.г. Парламентът гласува промени в Закона за авторското право и сродните му права, на кметовете на Общини бе вменен контрола по неговото спазването. Съгласно новите текстове общинските администрации носят отговорност не само когато организират дадено събитие, но и когато предоставят общински терени и места за тези цели. „За съжаление много български общини, заради непознаване на материята, пренебрегват Закона за авторското право и не лицензират събитията, които самите те организират. Подобни обстоятелства сериозно биха дискредитирали местната власт в светлината на това, че от 1 януари 2019 г. на общините се делегират функции по контрол на спазването на Закона за авторското право и сродните му права.“, коментираха от „Музикаутор“.

Последните случаи, по които работи организацията за защита на авторските права работи са опитът на общинската администрация в Благоевград да абдикира от задълженията си по закона при организацията фестивала "Франкофоли", както и отказа на кмета на Ямбол Георги Славов да плати авторските права за концерта на рокгрупата "Юрая Хийп" на 2 юли т.г., става ясно от публикация в „Дневник“.

В случая с рок фестивала, организиран от Общината Севлиево, а градът рекламиран като "новата рок столица на България", законът също е заобиколен, освен ако Общината не уреди в последствие взаимоотношенията си с „Музикаутор“. Тя следва да заплати възнаграждения на авторите на произведенията, които ще се изпълняват в двата фестивални дни. Това става с лицензионен договор, а тарифата е определена от министъра на културата. Тези възнаграждения нямат нищо общо с хонорарите на изпълнителите, които се заплащат директно. Авторските плащания се изчисляват като процент от бюджета на събитието, когато то е без платен вход, или от неговия приход, когато достъпът до него се заплаща.

При липса на договор санкциите са в размер от 2000 до 20 000 лв., а при нелицензирано използване на музикални произведения „Музикаутор“ е в правото си да заведе граждански иск за обезщетение на авторите, където предвиденото обезщетение е от 500 до 100 000 лв.

 

 

Певците на СУ "Васил Левски" бяха с удостоени със "златен славей"
Култура
Гала Ботева на върха - с награда на кмета на Шумен
Култура
Румяна Халачева представи "Дълбините на древността"
Култура
Перфектното звучене на трио "Звън" усъмни жури в синбеците
Култура
Михаил Костадинов дари наградата си от "Севлиево рок"
Култура
Сградата на Регионалния исторически музей - национален паметник на културата
Култура
Ценка Горалова бе член на международното жури на "Орфей в Италия"
Култура
Пет награди за „Upstream Voices” от "Сребърна Янтра“
Култура
С "Имало едно време..." започва легендата за стъклото
Култура
Надежда Ботева бе в екипа, открил кръст с частица от Христовото разпятие
Култура
Крепостта Хоталич „тръгва“ на пътуваща изложба
Култура
Първа самостоятелна изложба откри Велизар Захариев
Култура
Мая Ананиева направи дарение на галерия "Асен и Илия Пейкови"
Култура
За семейството - в Деня на християнското семейство, в библиотеката
Култура
"Северняшки гайтани" ще разлюлее зала "Дан Колов" на 13 октомври
Култура
Фотографията - едно много красиво хоби
Култура