Търсене
Разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. изядоха мястото на Румен Спецов в НАП, пише в съобщение от правителството

Рокадите в администрацията продължават, освободен е шефът на НАП

Севлиево онлайн
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването, напомнят

Служебното правителство освободи Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП). Мотивите за това са "съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите", се казва в съобщение от правителствената пресслужба.

Според разпратеното до медиите "в официално предоставяна от ръководителя на НАП информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г.".

След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики, пише още в съобщението.

Освен това, съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП.

За ръководител на Агенцията е назначен Борис Михайлов, който правителството Петков назначи за шеф на Държавен фонд "Земеделие".

В биографичната справка за Михайлов, разпратена до медиите, пише: Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Има завършени две магистратури - по икономика в УНСС и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси. Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!