Ротарианци събраха 32 хил. лв. за Часовниковата кула
снимки към текста: Стойо Цонев

Малко над 32 хил. лв. събраха ротарианци и приятели снощи на традиционния Великденски бал на Ротари и Интеракт клуб Севлиево. Повече от 180 членове на организацията от Севлиево, Габрово, Троян, Ловеч, Плевен и Велико Търново станаха дарители за тазгодишната кауза - реставриране на Часовниковата кула в Севлиево, която става на 240 години и е най-старата обществена сграда в общината. Тази сума не е окончателна, тъй като има дарители, които са обявили, че ще направят дарение с банков превод, уточни президентът на клуба Цветомир Цанков. 

Вече 16 години безкористно реализираме проекти и подпомагаме инициативи за нашия град и нашите съграждани, каза Цветомир Цанков в своето приветствие

В началото на вечерта Цветомир Цанков благодари на Община Севлиево за ангажимента да извърши пред съответните институции всички дейности по проектирането на ремонта и неговото узаконяване. Той благодари специално и на Мариян Хаджийски, основател на ротарианството в Севлиево, на младите от Интеракт клуб, които "са най-хубавото нещо в нашата организация" и на приятелите ротарианци от други градове, които с подкрепата си "показват, че идеята на Ротари да обединява и сплотява е в действие". 

Богомил Петков откупи картина на Илия Пейков, след което я дари на ХГ "Асен и Илия Пейкови", чийто директор Васко Василев прие дарението с благодарност

Изключителен жест направиха снощи семейството на сегашния президент на Ротари в Севлиево Цветомир Цанков и Богомил Петков. Майката на Цанков е роднина на Асен и Илия Пейкови, а в дома на семейството до вчера се пазеше една от най-старите творби на Илия Пейков, която вчера Цанкови предложиха на благотворителна разпродажба. Картината нямаше обявена първоначална цена, на желаещите да я притежават бе дадена възможност сами да определят цената. Наддаването приключи на 16 хил. лв. и картината стана притежание на Богомил Петков. Той обаче отказа да я вземе и я дари за фонда на градската художествена галерия, която носи името на братята Асен и Илия Пейкови.

Както "Севлиево онлайн" вече писа реставрацията на Часовниковата кула включва цялостни възстановителни дейности по каменната част на кулата, ремонт и импрегниране на дървената част и на часовниковият механизъм, за да може камбаната да бие два пъти дневно - в 12.00 ч. и в пет часа следобед. По предварителни изчисления ремонтът ще струва около 20 хил. лв. Със събраната по-голяма от очакваното сума, ротарианци планират да бъде закупен нов часовников механизъм за кулата, а сегашният да бъде предаден на Историческия музей. 

автор: Емилия Димитрова

  

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество