Ротарианци събраха 32 хил. лв. за Часовниковата кула
снимки към текста: Стойо Цонев

Малко над 32 хил. лв. събраха ротарианци и приятели снощи на традиционния Великденски бал на Ротари и Интеракт клуб Севлиево. Повече от 180 членове на организацията от Севлиево, Габрово, Троян, Ловеч, Плевен и Велико Търново станаха дарители за тазгодишната кауза - реставриране на Часовниковата кула в Севлиево, която става на 240 години и е най-старата обществена сграда в общината. Тази сума не е окончателна, тъй като има дарители, които са обявили, че ще направят дарение с банков превод, уточни президентът на клуба Цветомир Цанков. 

Вече 16 години безкористно реализираме проекти и подпомагаме инициативи за нашия град и нашите съграждани, каза Цветомир Цанков в своето приветствие

В началото на вечерта Цветомир Цанков благодари на Община Севлиево за ангажимента да извърши пред съответните институции всички дейности по проектирането на ремонта и неговото узаконяване. Той благодари специално и на Мариян Хаджийски, основател на ротарианството в Севлиево, на младите от Интеракт клуб, които "са най-хубавото нещо в нашата организация" и на приятелите ротарианци от други градове, които с подкрепата си "показват, че идеята на Ротари да обединява и сплотява е в действие". 

Богомил Петков откупи картина на Илия Пейков, след което я дари на ХГ "Асен и Илия Пейкови", чийто директор Васко Василев прие дарението с благодарност

Изключителен жест направиха снощи семейството на сегашния президент на Ротари в Севлиево Цветомир Цанков и Богомил Петков. Майката на Цанков е роднина на Асен и Илия Пейкови, а в дома на семейството до вчера се пазеше една от най-старите творби на Илия Пейков, която вчера Цанкови предложиха на благотворителна разпродажба. Картината нямаше обявена първоначална цена, на желаещите да я притежават бе дадена възможност сами да определят цената. Наддаването приключи на 16 хил. лв. и картината стана притежание на Богомил Петков. Той обаче отказа да я вземе и я дари за фонда на градската художествена галерия, която носи името на братята Асен и Илия Пейкови.

Както "Севлиево онлайн" вече писа реставрацията на Часовниковата кула включва цялостни възстановителни дейности по каменната част на кулата, ремонт и импрегниране на дървената част и на часовниковият механизъм, за да може камбаната да бие два пъти дневно - в 12.00 ч. и в пет часа следобед. По предварителни изчисления ремонтът ще струва около 20 хил. лв. Със събраната по-голяма от очакваното сума, ротарианци планират да бъде закупен нов часовников механизъм за кулата, а сегашният да бъде предаден на Историческия музей. 

автор: Емилия Димитрова

  

Срещу 90 хил. лв. Севлиево се „отваря“ към гражданите, засега само на хартия
Общество
"Или ще измрем всинца, или ще освободим България"
Общество
Габрово е на второ място в страната по най-голям дял възрастно население
Общество
Самоукият художник от с. Стоките Георги Попов стана на 92 г.
Общество
Стотици паднали рога от благороден елен бяха показани в изложба
Общество
България вече е на 112 място по свобода на медиите
Общество
Нова платформа помага на гражданските и културните организации
Общество
Милчо Генжов e избран за окръжен прокурор на Габрово
Общество
На Разпети Петък пазарът се връща на ул. "П. Р. Славейков"
Общество
На 15 и 16 май Севлиево е домакин на фестивала "Семе българско"
Общество
Да помогнем на Тихомир за животоспасяваща бъбречна трансплантация
Общество
От 1 май падат коридорите за пазаруване
Общество
"Природата в риск" - една изложба за търговията с кожи на защитени видове
Общество
Кога работим и почиваме през месец май?
Общество
Априлското въстание на север от Балкана представя музеят на Добрич
Общество
„Книги за смет” е този уикенд в пет града в страната
Общество