Ротарианци събраха 32 хил. лв. за Часовниковата кула
снимки към текста: Стойо Цонев

Малко над 32 хил. лв. събраха ротарианци и приятели снощи на традиционния Великденски бал на Ротари и Интеракт клуб Севлиево. Повече от 180 членове на организацията от Севлиево, Габрово, Троян, Ловеч, Плевен и Велико Търново станаха дарители за тазгодишната кауза - реставриране на Часовниковата кула в Севлиево, която става на 240 години и е най-старата обществена сграда в общината. Тази сума не е окончателна, тъй като има дарители, които са обявили, че ще направят дарение с банков превод, уточни президентът на клуба Цветомир Цанков. 

Вече 16 години безкористно реализираме проекти и подпомагаме инициативи за нашия град и нашите съграждани, каза Цветомир Цанков в своето приветствие

В началото на вечерта Цветомир Цанков благодари на Община Севлиево за ангажимента да извърши пред съответните институции всички дейности по проектирането на ремонта и неговото узаконяване. Той благодари специално и на Мариян Хаджийски, основател на ротарианството в Севлиево, на младите от Интеракт клуб, които "са най-хубавото нещо в нашата организация" и на приятелите ротарианци от други градове, които с подкрепата си "показват, че идеята на Ротари да обединява и сплотява е в действие". 

Богомил Петков откупи картина на Илия Пейков, след което я дари на ХГ "Асен и Илия Пейкови", чийто директор Васко Василев прие дарението с благодарност

Изключителен жест направиха снощи семейството на сегашния президент на Ротари в Севлиево Цветомир Цанков и Богомил Петков. Майката на Цанков е роднина на Асен и Илия Пейкови, а в дома на семейството до вчера се пазеше една от най-старите творби на Илия Пейков, която вчера Цанкови предложиха на благотворителна разпродажба. Картината нямаше обявена първоначална цена, на желаещите да я притежават бе дадена възможност сами да определят цената. Наддаването приключи на 16 хил. лв. и картината стана притежание на Богомил Петков. Той обаче отказа да я вземе и я дари за фонда на градската художествена галерия, която носи името на братята Асен и Илия Пейкови.

Както "Севлиево онлайн" вече писа реставрацията на Часовниковата кула включва цялостни възстановителни дейности по каменната част на кулата, ремонт и импрегниране на дървената част и на часовниковият механизъм, за да може камбаната да бие два пъти дневно - в 12.00 ч. и в пет часа следобед. По предварителни изчисления ремонтът ще струва около 20 хил. лв. Със събраната по-голяма от очакваното сума, ротарианци планират да бъде закупен нов часовников механизъм за кулата, а сегашният да бъде предаден на Историческия музей. 

автор: Емилия Димитрова

  

Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври
Общество
Преди 26 г. ни напусна д-р Атанас Москов - мъдрецът от нивята
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
Няма санкционирани кметове в габровско заради нерегламентирани сметища
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
Три меморандума и едно споразумение – безкрайното пътуване на Севлиево към Китай
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
Напусна ни Злати Георгиев - прокурорът и разказвачът
Общество
Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
По-високи цени са в сила в Севлиево за някои услуги и общински такси
Общество