Ротарианци събраха 32 хил. лв. за Часовниковата кула
снимки към текста: Стойо Цонев

Малко над 32 хил. лв. събраха ротарианци и приятели снощи на традиционния Великденски бал на Ротари и Интеракт клуб Севлиево. Повече от 180 членове на организацията от Севлиево, Габрово, Троян, Ловеч, Плевен и Велико Търново станаха дарители за тазгодишната кауза - реставриране на Часовниковата кула в Севлиево, която става на 240 години и е най-старата обществена сграда в общината. Тази сума не е окончателна, тъй като има дарители, които са обявили, че ще направят дарение с банков превод, уточни президентът на клуба Цветомир Цанков. 

Вече 16 години безкористно реализираме проекти и подпомагаме инициативи за нашия град и нашите съграждани, каза Цветомир Цанков в своето приветствие

В началото на вечерта Цветомир Цанков благодари на Община Севлиево за ангажимента да извърши пред съответните институции всички дейности по проектирането на ремонта и неговото узаконяване. Той благодари специално и на Мариян Хаджийски, основател на ротарианството в Севлиево, на младите от Интеракт клуб, които "са най-хубавото нещо в нашата организация" и на приятелите ротарианци от други градове, които с подкрепата си "показват, че идеята на Ротари да обединява и сплотява е в действие". 

Богомил Петков откупи картина на Илия Пейков, след което я дари на ХГ "Асен и Илия Пейкови", чийто директор Васко Василев прие дарението с благодарност

Изключителен жест направиха снощи семейството на сегашния президент на Ротари в Севлиево Цветомир Цанков и Богомил Петков. Майката на Цанков е роднина на Асен и Илия Пейкови, а в дома на семейството до вчера се пазеше една от най-старите творби на Илия Пейков, която вчера Цанкови предложиха на благотворителна разпродажба. Картината нямаше обявена първоначална цена, на желаещите да я притежават бе дадена възможност сами да определят цената. Наддаването приключи на 16 хил. лв. и картината стана притежание на Богомил Петков. Той обаче отказа да я вземе и я дари за фонда на градската художествена галерия, която носи името на братята Асен и Илия Пейкови.

Както "Севлиево онлайн" вече писа реставрацията на Часовниковата кула включва цялостни възстановителни дейности по каменната част на кулата, ремонт и импрегниране на дървената част и на часовниковият механизъм, за да може камбаната да бие два пъти дневно - в 12.00 ч. и в пет часа следобед. По предварителни изчисления ремонтът ще струва около 20 хил. лв. Със събраната по-голяма от очакваното сума, ротарианци планират да бъде закупен нов часовников механизъм за кулата, а сегашният да бъде предаден на Историческия музей. 

автор: Емилия Димитрова

  

Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Читалището в с. Крушево предизвиква с фотоконкурс за цветя
Общество
Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество