РЗИ: Болните от грип в област Габрово са под средното ниво
снимка: www.arsmedica.bg

От Регионалната здравна инспекция в Габрово опровергаха информацията, че в областта има обявена грипна епидемия. В съобщение от инспекцията се казва: "Във връзка с разпространена недостоверна информация за обявена грипна епидемия в област Габрово, ви уведомяваме, че към настоящия момент нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) за областта е под средното ниво, като общата заболяемост е 51,85 на 10 000 души. Заболяемостта, при която се обявява епидемична обстановка в областта, е 350 на 10 000". 

От днес, 3 януари 2018 г., на територията на областта ще се провежда редовен учебен  процес, уточняват от РЗИ. 

Какво представлява грипът? Грипът е заразно заболяване, което се наблюдава всяка година през есенно-зимния период. Причинява се от няколко вируса - А, В и С, които не могат да се различат симптоматично.

Какви са симптомите? Характерно е внезапното начало с втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни.

 Как се заразяваме? Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Вирусите се предават от болни на здрави хора основно чрез секрета, който се отделя от носа и устата при кихане и кашляне. Честото измиване на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.

 Какви са усложненията на грипа? Наблюдават се пневмонии, синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Често това са вторични бактериални инфекции.

Как да се защитим от грип? Ваксинирането със сезонна противогрипна ваксина е най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция. Противовирусните препарати се използват за  лечение с цел намаляване продължителността на боледуване и риска от усложнения. Те са най-ефективни ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите.

Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.

 

 

Д-р Янкова - ендокринолог, приема в ДКЦ "Севлиево Медика"
Здраве
РЗИ: Болните от грип в област Габрово са под средното ниво
Здраве
Няма опасност онкоболни пациенти да останат без лекарства
Здраве
Болницата в Севлиево - сред заведения "в най-тежко състояние"
Здраве
Ще преразглеждат клиничните пътеки на общинските болници
Здраве
Габрово е далеч от грипна епидемия, засега
Здраве
90% от новорегистрираните с ХИВ са мъже
Здраве
Попълниха кръвна банка с 25 сака кръв
Здраве
От МЗ предупреждават за риск от морбили
Здраве
Онкологът д-р Бонка Попова ще преглежда в Севлиево на 14 декември
Здраве
Дряново и Трявна са в грипна епидемия
Здраве
Трихинелоза в диво прасе, случаят е от с. Валевци
Здраве
Д-р Матеева и д-р Дочева прекратяват договорите си с РЗОК
Здраве
Правителството одобри проектозакона за лекарствата
Здраве
С пет бебета посрещнаха Бабинден в севлиевското АГО
Здраве
Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене
Здраве