Търсене

РЗИ Габрово предупреждава за необходимостта от ваксиниране срещу коклюш

РЗИ Габрово предупреждава за необходимостта от ваксиниране срещу коклюш

Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е остра инфекциозна болест. Причинява се от бактерия и засяга дихателните пътища.

Заболяването е характерно за деца в различна възраст. Най-опасна е за бебета на възраст под една година, особено през първите няколко месеца от живота.

За първите 3 месеца от 2024 г. в страната са регистрирани 114 случая. Най-висока е заболяемостта при кърмачета, следвани от децата на възраст между 10 и 14 години. Единични случаи на коклюш са регистрирани и при лица на възраст над 25 г.

Ранните симптоми на коклюша често са подобни на тези при обикновена настинка: хрема или запушен нос, кихане, сълзящи очи, суха, дразнеща кашлица, възпалено гърло, леко повишена температура, отпадналост. Тези симптоми на коклюш могат да продължат 1 до 2 седмици, преди да станат по-тежки.

Вторият етап на заболяването протича с интензивни пристъпи на кашлица, хрипове при всеки рязък дъх след кашляне, повръщане след кашлица, особено при кърмачета и малки деца. Бебетата и малките деца могат да бъдат особено податливи на усложнения от коклюш. Те включват: пневмония, повръщане, гърчове, дехидратация (обезводняване),ц отслабване.

Заразяването с коклюш става чрез близък контакт с болен, от кихане и кашляне.

Най добрата защита срещу заболяването е имунизацията, предупреждават имунолозите. Съществува възможност човек да се зарази, дори да е имунизиран, но обикновено заболяването преминава леко.

В България срещу коклюш имунизацията се прилага с комбинирани ваксини (с коклюшна компонента в състава), различни за различните възрасти.

За да предпазите детето си от коклюш, необходимо е винаги да се отзовавате на поканата на общопрактикуващия лекар за поставяне на съответната ваксина.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.