Търсене

РЗИ: гражданите, на които е препоръчана карантина, ще получават болничен

РЗИ: гражданите, на които е препоръчана карантина, ще получават

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Личните лекари могат да издават болничен лист за карантина на българските граждани, пристигащи у нас от държавите с високо разпространение на новия коронавирус - континентален Китай и Италия, съобщават днес от Районната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово.

Всички граждани, на които органите на държавния здравен контрол (регионалните здравни инспекции) са препоръчали карантина в домашни условия, могат да получат болничен лист за срока на карантината от общопрактикуващия си лекар, уточняват от РЗИ. Това се отнася за гражданите, пристигащи у нас от континентален Китай и Италия и попълнили анкетна карта при влизане в страната.

За целта регионалните здравни инспекции ще предоставят информация за лицата, подлежащи на карантина, на общопрактикуващите лекари на територията на съответната административна област.

За издадения болничен лист следва лицата да уведомят своя работодател в нормативно установения двудневен срок. Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия лекар и предоставен  на работодателя след изтичането на карантината.

От РЗИ подчертават, че според указания на Министерството на здравеопазването всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура, кашлица, затруднено дишане, треска) трябва да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв - със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

Нопомня се също, че е препоръчително да се избягват всички пътувания до континентален Китай и Италия, както и до държави с високо разпространение на коронавирус COVID-19, както и че отговорност на всеки български гражданин е да се отнася съвестно към своето здраве и здравето на околните, заради което се призовават гражданите под карантина да я спазват стриктно.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!