РЗИ: Внимавайте какво мляко и млечни продукти купувате!

Във връзка с утежнената епизоотична и епидемиологична обстановка в Габровска област по отношение на ку-треската, от Регионалната здравна инспекция в Габрово съветват жителите на областта да не купуват млечни продукти с неизяснен произход, от нерегистрирани производители. "Това, че млякото, млечните продукти и месото са „домашно производство“, не означава , че са стопроцентово безопасни", пише в разпространеното от инспекцията съобщение.

За периода 20 ноември м.г. - 24 август т.г. на територията на Габровска област са регистрирани шест огнища на ку-треска по животните. За същото време са извършени изследвания на 81 лица (животновъди и ветеринарни специалисти, заети с отглеждането и обслужването на болните животни, както и лица, консумирали мляко и млечни продукти от болни животни).

Резултатите показват, че 21 от всички изследвани са се разболяли от ку-треска. Всички са преминали лечение с антибиотици, двама са лекувани в болнични условия.

Ку-треска е заболяване антропозооноза, т.е. боледуват и хора, и животни. Причинява се от бактерията Coxiella burnetii, доста устойчива на външни влияния и дезинфекционни средства. Основният източник на зараза са домашните животни: крави, овце, кози, по-рядко коне и домашни птици.   

По-висок риск от заразяване с ку-треска има при работещи в сферата на животновъдството, кожарската и млечната индустрия, ветеринарни лекари, ветеринарни техници и други професии, при които има близък контакт с животни.

Инфектирането може да стане по няколко начина: чрез вдишване на прах, заразен с екскрети на заболели животни, при клане и обработка на животински суровини, през кожата и лигавиците от околоплодни води при израждане на животни, чрез консумация на замърсена храна или непастьоризирано мляко от болни животни или други млечни продукти, които не са претърпели достатъчна термична обработка.

Разграничават се два начина на протичане – остро и хронично.

Най-типичнате изяви на острата ку-треска са грипоподобна болест и пневмонията.

Грипоподобната болест започва внезапно и продължава обикновено между 2-14 дни. Основните симптоми са висока температура - до 39-40оС, която продължава дълго време. Болните се оплакват от силно главоболие, гадене, отпадналост, болки в мускулите.

Пневмонията причинената от Coxiella burnetii може да бъде както лека и самоограничаваща се, така и тежка с развитие на усложнения. Тя протича със суха кашлица, обща слабост, бодежи в гърдите, температура. Главоболието е чест симптом и обикновено е силно.

Хроничната форма на ку-треската протича много тежко и води до артрит (възпаление на ставите), остеомиелит (възпаление на костите), васкулит (възпаление на кръвоносните съдове), възпаление на мозъка. Хроничният ендокардит (възпаление на вътрешния слой на сърцето) е най-честото усложнение на хроничната ку-треска.

Инфекцията с коксиела може да протече и с клиничната картина на остър вирусен хепатит - гадене, повръщане, потъмняване на урината, пожълтяване, повишаване на чернодробните ензими. При бременни води до сериозни увреждания. Само в една трета от случаите бременността завършва благоприятно.

При навременно диагностициране лечението на ку-треската е успешно, но е по-добре заболяването да бъде избегнато като се спазват някои профилактични мерки, като:

  • Когато се грижите за животни (крави, овци или кози), ползвайте защитно облекло, маски и ръкавици;
  • Правете дезинфекция на оборите, кошарите и други обслужващи помещения;
  • В случай на проява на признаци на ку-треска при животните - аборти, преждевременни раждания, обърнете се към ветеринарните служби за изследване и лечение;
  • Стриктно спазвайте хигиена при млекодобива – измивайте, почиствайте и дезинфекцирайте съдовете;
  • Консумирайте млякото след добра термична обработка и сиренето след достатъчен период на зреене;
  • Ако имате контакти със съмнително болни животни или сте консумирали животински продукти, които не са подлагани на достатъчна термична обработка и започнат оплаквания, като висока температура, отпадналост, главоболие и болки в мускулите на краката, потърсете незабавно лекарска помощ;
Неврологичен кабинет в "Медицински център-1"
Здраве
Д-р Атанасов, уролог, преглежда всяка сряда в Севлиево
Здраве
Прегледи при съдов хирург и уролог в "Медицински център-1"
Здраве
Д-р Пейо Мишев от УБ "Лозенец" преглежда на 20 декември
Здраве
Д-р Диков отменя прегледите на 30 ноември т.г.
Здраве
Нова дата за преглед при д-р Надежда Стаматова
Здраве
Ново в "Медицински център-1": д-р Иван Ангелов
Здраве
Записват за прегледи при д-р Пейо Мишев от УБ "Лозенец"
Здраве
Габровска област не е в списъка с висока заболеваемост от грип
Здраве
На 10 и 24 януари преглежда д-р Бонка Попова
Здраве
Нов специалист в "Медицински център-1" - д-р Явор Малинов
Здраве
Хематологичното заболяване наподобява настинка
Здраве
Първите положителни проби за грип са факт
Здраве
Грип в три области, Габрово е далеч от епидемия
Здраве
Д-р Явор Малинов ще преглежда в Севлиево на 18 януари
Здраве
На 18 декември д-р Красимир Георгиев преглежда в Севлиево
Здраве