Търсене

С 8.4% поевтинява природният газ през февруари, абонатите в Севлиево ще плащат с 6 лв. по-малко за киловатчас

Севлиево онлайн
С 8.4% поевтинява природният газ през февруари, абонатите в Севлиево ще плащат с 6 лв. по-малко за киловатчас

Снимка от Sergey Gorbachev от Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец февруари в размер на 71,08 лв./MWh. В тази сума не влизат цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. 

Въз основа на решението доставчикът на природен газ за абонатите в община Севлиево, "Севлиевогаз 2000" утвърди цената за киловатчас природен газ за февруари от 99.37 лв. без ДДС за битови потребители. Това е с 6 лева и две стотинки по-ниска цена спрямо тази, на която сме плащали природния газ през януари. 

В съобщение, публикувано от регулатора се казва, че новата цена е утвърдена след анализ на данните, формиращи цената на газа, които отчитат котировките на международните газови пазари до 31 януари 2024 г. включително.

Въз основа на анализа е установено, че "общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за м. февруари е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 42,03 % от потреблението за месеца и имат определящо значение за постигането на благоприятни цени на синьото гориво".

Цените за промишлените клиенти на "Севлиевогаз 2000" са малко по-ниски от тези на битовите потребители и се формират в зависимост от потреблението. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!