Търсене

С едно извънредно заседание, общинските съветници получиха пълни заплати

С едно извънредно заседание, общинските съветници получиха пълни

от Емилия Димитрова

Общинските съветници в Севлиево са получили пълното си месечно възнаграждение за март, въпреки че през месеца не са имали редовно заседание (насроченото за 31 март бе отменено заради противоепидемичните мерки, б.ред.).

За целия месец март местните общинари проведоха едно извънредно заседание. То е продължило малко над половин час, научи „Севлиево онлайн“.

В дневния му ред имаше една единствена точка, която касаеше вземане на решение Общината да придобие частни имоти, които след това да прехвърли на Агенция Пътна инфраструктура за извършване на укрепителни работи по свлачище на пътя София-Варна.

Това, че дори да не заседават, съветниците получават възнаграждение, не е нарушение на Правилника за организация на дейността на общинския съвет. Според него Съветът заседава най-малко шест пъти годишно, а едно заседание не може да продължи повече от четири часа. Историята помни прецеденти, когато заседания са удължавани, но в последните два мандата не се е случвало.

В Правилника, по който функционира местния парламент и постоянните му комисии е регламентиран размерът на съветническите заплати - 70 на сто от средната брутна работна заплата на общинската администрация за съответния месец. За месец март това прави приблизително 460 лв. Извън тази сума и изцяло за сметка на бюджета са разходите за осигурителни вноски.

Заложени са и наказания за отсъстващи – 50 лв. за отсъствие от заседание без уважителна причина и 20 лв. за неприсъствие на постоянна комисия, също без причина. Съвсем естествено правилникът не третира случаи на пандемия и извънредно положение в държавата, по време на които заседания може да не се провеждат.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!