Търсене

С фалшиви имейли уж от "Български пощи" се източват лични данни

С фалшиви имейли уж от "Български пощи" се източват ли

Снимка от digital designer на Pixabay

През месец януари 2022 г. се наблюдава активиране на фалшивите съобщения от името на „Български пощи“ ЕАД, аралмира пресаташето на дружеството Дора Цветкова. 

Фалшивите електронни съобщения се разпращат от името и/или с логото на дружеството, понякога под формата на анкети или игри, в които се обявява, че получателят ще получи „награда“ – мобилен телефон, като за целта трябва да потвърди участие, предоставяйки лични данни (електронен адрес, данни от дебитна или кредитна карти и др.) и да заплати такса. В много от имейлите фигурира информацията за контакт с „Български пощи“ ЕАД.

Освен съобщенията в които се уведомява, че клиентът има пратка и в някои от които е посочен произволен номер, "получателят й" трябва да заплати определена сума за нейното получаване, освобождаване от митница, коригиране на адрес или др. Най-новите съобщения изискват заявка за пренасочване на пратка поради отсъстващ получател.

Във всички фалшиви имейли се изисква получателят да предостави данни от банкова карта.

„Български пощи“ ЕАД обръща внимание, че не изпраща тези съобщения, не провежда анкети или игри, не раздава награди, не изисква по имейл заплащане on-line на такси за доставка или освобождаване от митница и при никакви поводи не изисква лични данни от дебитна или кредитна карта за доставката, както и такса за тази доставка.

Дължими цени към дружеството и държавни вземания се заплащат само в пощенската станция при доставката на пратката, напомнят от "Български пощи" и умоляват гражданите да не отварят и отговарят на въпросните имейли. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!