С. Георгиева: Хората са в основата на растежа на компаниите
Светлана Георгиева

Хората са в основата на растежа на една компания, те са важни за развитието и успехите на бизнеса. Това каза Светлана Георгиева, ръководител "Набиране и подбор на персонал" в "Идеал Стандарт - Видима" АД, която бе лектор в десетото издание на eдно от най-големите икономически събития „Шумът на парите“ в панелната дискусия „Двигатели на растежа“. Форумът се проведе на 16 април т.г. в НДК, София.

По време на дискусията се търсиха основните двигатели на растежа на българската икономика и как компаниите се справят с търсенето на работна ръка.

Светлана Георгиева застана зад тезата, че „компаниите не са самостоятелни икономически единици, а си взаимодействат на няколко нива. Едно е мястото, където оперират, в нашия случай град Севлиево“, каза тя. „Като най-големият работодател в региона задаваме посока, стандарти на работа. През 90-те години нашата компания стана причина за привличане на други чуждестранни инвеститори в региона и създаването на индустриален клъстър. Това даде началото на активна обществена дейност от страна на бизнеса. Добър пример е създаването на бизнес сдружение „Севлиево 21 век“.

Друга насока е взаимодействието е с всички училища в града и отношения с висшите училища. На второ място е взаимодействието с партньори, доставчици и клиенти и на трето място, не последно, взаимодействието с общински и държавни институции.

Въпросът за това как компаниите решават проблема с работната ръка и по-конкретно как кариерното ориентиране влие върху това, Светлана Георгиева представи с конкретни примери от дългогодишния й опит. Тя обясни, че „Идеал Стандарт – Видима“ е част от международната компания Идеал Стандарт Интернешънъл, а в България работят 3200 души в различни структури – заводи за производство на санитарна арматура и керамика, дистрибуционен център, център за финансово обслужване, център за ИТ и САП компетенции, търговска организация Източна Европа. За тези структури са необходими хора с различни професионални умения и компетенции. 

За кариерното ориентиране на учениците от средните училища в града се организира Панорама на средното образование. Помага и иинициативата на областния управител „Дойдох. Видях. Избрах“,  а подкрепата за дуалното обучение е нов вариант на модела  Георгиева подчерта, че моделът на образование, подкрепа и сътрудничество между „бизнес – учебно заведение“ не е нов за „Идеал Стандарт – Видима“, тъй като компанията поддържа партньорски взаимоотношения с ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ от 1995 г. Контактите са в организирането и провеждането на учебно-производствени практики в реални условия, подкрепа на мероприятия и събития за и с младите хора. В рамките на проект „Домино“ или както „Учене чрез работа“ в момента в Севлиево се обучават 20 ученици от 9 клас и 26 от 8 клас по специалността „Машини и системи с ЦПУ“ към ПГМЕТ. „Те ще трупат знания, умения и опит като изпълняват реални производствени задачи и придобиват професионална квалификация, а така много по-ефективно ще усвояват специфичните за нашето производство знания и умения“, смята Георгиева, убедена, че така се осигуряват бъдещи квалифицирани кадри и се спестяват разходи и време за обучаване на новоназначени работници.

„За нас е важно, от скамейката учениците, добрите ученици да ни припознават, да си мечтаят за нашия завод като бъдещо място за работа. За да се случи това, трябва да ни опознаят, т.е. да имат реално преживяване и развитие чрез нас. Така се роди идеята за учебни сесии за запознаване с инструментите на Lean производството, видове машини с ЦПУ, работа с измервателни и инструменти и др. Важно е да наблюдаваме тяхното поведение и реакции по време на престоя си при нас, както и да разберат повече за екипната работа. Ние сме единственият работодател в областта, който се ангажира с още една допълнителна обучителна форма и развитие на софт компетенциите в клуб „Развий себе си“.

В работата с младите хора „Идеал Стандарт – Видима“ работи и по програмата „Път към успеха“ , която е насочена основно към ученици в 11 и 12 клас и студенти. Програмата има три части: информационна кампания, практики в реални условия и платена лятна стажантска програма за ученици и студенти редовна форма на обучение.  Само през миналата година общо в организираните младежки програми на компанията са участвали 100 млади хора.“

На събитието присъстваха близо 400 души – представители на компании, финансови институции, медии.

 

Над 300 млн. лв. са инвестирали "Идеал Стандарт-Видима" за 27 г.
Бизнес
Богомил Петков е избран в Управителния съвет на Камарата на строителите
Бизнес
Роберто Паломба e председател на журито на "Баня на годината 2019"
Бизнес
Огнено лято "отчетоха" стажантите на "Идеал Стандарт-Видима"
Бизнес
Богомил Петков поиска експертиза за решаване проблема с водата
Бизнес
85 години да гледаш напред с благодарност
Бизнес
Десетото издание на "Дни на кариерата" е на 22 октомври в Габрово
Бизнес
АББ изгради втори завод в Петрич
Бизнес
Покана за заключителна пресконференция по проект
Бизнес
Позлатен смесител лимитирана серия получи в Севлиево Бойко Борисов
Бизнес
АББ представи модернизирана производствена база в Севлиево
Бизнес
Ford Focus подарява "Хелиос" на клиент, закупи стока или услуга
Бизнес
На заключителна пресконференция БАРТЕР ЕООД отчете изпълнението на проект
Бизнес
Шест севлиевски фирми са отличени с приз „Дързостта да бъдеш първи“
Бизнес
История за амбиция в името на хората, която се пише 85 г.
Бизнес
Журито в „Баня на годината“: "Създавайте проекти с мисъл за хората"
Бизнес