Търсене

С курбан и водосвет Читалище "Развитие-1870" отбеляза 11 май - Денят на Светите равноапостоли Кирил и Методий

Емилия Димитрова
С курбан и водосвет Читалище

Свещеник освети курбана, до него е Данаил Лалев - председател на Читалището, снимка: Севлиево онлайн

С курбан и водосвет самодейците и служителите на Народно читалище "Развитие-1870" почетоха Светите равноапостоли Кирил и Методий и отпразнуваха празника на Читалището, който е на 11 май. На този ден Православната църква почита двамата братя, славянски първоучители. Денят се счита и за рожден ден на Читалището. 

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които в последните години, особено по време на двегодишната пандемия, загубиха живота си. След това бе отслужен водосвет за здраве и осветен курбан. 

Изображение - 10751Заупокойна молитва и водосвет за здраве отслужи свещеник Цонко, снимка: Севлиево онлайн  

Излишно е дори да се споменава, че денят премина с кръшни хора, песни и веселие. Не беше случайно и мястото - поляната пред параклис "Св. Йоан Кръстител" в селищно образувание "Хоталич", съграден преди десет години по волята и с личните средства на д-р Юсеин Юсеинов, инж. Владимир Юнгалов, Христо Цонев и Данаил Лалев. Четиримата живеят наблизо, тяхна е идеята за съграждане на параклиса, който бе осветен от Негово високопреосвещенство Митрополит Григория. По-късно, през 2017 г., на същото място живеещите на познатия като Крушевския баир, възстановиха събора. Той е на Еньовден и се празнува от всички, които живеят или имат имоти в района.  

На Крушевски баир възстановиха събора за Еньовден - още за това - тук. 

От Читалище "Развитие-1870" си обещаха оттук насетне да празнуват на същото място всяка година. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!