С Масленица лошото отстъпи на доброто

За втора поредна година СУ “Васил Левски” и общинско движение „Русофили“ организираха съвместно руския народен празник Масленица, посветен на края на зимата и началото на пролетта. Домакин на празника бе средно училище "Васил Левски", чийто двор подслони щандове с палачинки, ароматен чай, изложба на рисунки, традиционните руски конфети, складки и сувенири, предлагани от магазин “Березка”.   

Масленица се празнува основно в Русия. Това е денят, в който хората отпращат лошото (зимата) и посрещат доброто(пролетта). Разбира се, най-много участници имаше от СУ “Васил Левски”, където от тази учебна година има паралелка след седми клас със засилено изучаване на руски език, чиито ученици се включиха в празника под ръководството на своята учителка по руски език Галя Рачева.

Под ръководството на Галя Рачева се представиха деца от група на детска градина „Радост“ и ученици от първи, трети и четвърти класове. Особено дейни бяха участниците от „Музикално ателие“ с ръководител Евгения Пенчева, които пяха и танцуваха, а изпълненията на Виктория Белчева, Димана Георгиева и Иван Иванов бяха посрещнати с бурни аплодисменти от многобройната публика. Зрителите подкрепиха и изпълнението на Християна Иванова с ръководител Ваня Ангелска, а за доброто настроение на всички се погрижи Николай Стоянов от 12 клас с ръководител Росица Станева, който в ролята си на глашатай приканваше присъстващите да се включат в празника.

Малките танцьори от ДГ “Слънце“ с ръководител Оксана Цуркан представиха танца „Масленица“, а учениците от ОУ “Ст. Пешев“ с ръководител Димка Стойкова рецитираха стихове.

Водещи на програмата бяха Денис Митев и Алев Менкова, които заслужиха аплодисменти не само с костюмите, но и с произношението си.

В конкурса за рисунка и кукла “Масленица”, традиционно съпътстващ „Масленица“, бяха представени 47 рисунки и 30 кукли.  При най-малките, от детските градини, с първо място бе отличена Рая Димитрова, а с второ - Алев Алиева. Победители бяха излъчени в различни възрастови групи.

Традиционните игри за Масленица и този път донесоха най-голямата награда на победителя – жив петел, дарен от кмета на с. Крушево Илия Илиев. Петелът, заедно със слънцето и палачинките, е един от символите на “ Масленица”, а негов притежател и победител в игрите стана Константин Денчев от 8 клас на СУ “Васил Левски”.

Кулминацията на празника е запалването на куклата Масленица, в джоба на която присъстващите бяха оставили листчета с написани лоши спомени от изминалата година. С–мята се, че със зъпалването на куклата и изгарянето на листчетата, изграря лошото.  Накрая всички, хванати за ръце, обикаляха около горящата кукла, а заедно с нея изгоряха и страховете на хората.

Празникът стана възможен благодарение на подкрепата на фирмите „Ники пласт-М“, „Хелиос“, „М-прес“, „Делта стар“, „Стелит 1“, Парти зона Кулинар, детските градини и кмета на с. Крушево.

Текстът е с автори учениците Ивайло Станиславов, Пресияна Ганева и Борислава Борисова, клуб „Журналист“

 

Тамплиерите отличиха художници, нарисували "Рицарят в мен"
Култура
Галерия "Видима" откри изложба на Ненчо Русев
Култура
В галерия „Видима" гостува сдружение на руските художници
Култура
В Историческия музей се открива изложба "Поетът с ватенката"
Култура
Ирена Георгиева получи специалната награда на кмета на Дряново
Култура
130 г. от рождението на Чарли Чаплин в Музея на хумора и сатирата
Култура
В галерия "Видима" - Ненчо Русев с живопис и пластика
Култура
Колкото е по-цветно, толкова повече това е Стефка Николова
Култура
Трудно се броят наградите за "Upstream Voices” от "Петнадесет лалета"
Култура
Рисунки на севлиевчета са в музея в Хамада, Япония
Култура
Седем награди от „Звездици за Лора“ за "Upstream Voices”
Култура
Ученици дават живот на камъка
Култура
Ученици каменоделци откриват изложба в Севлиево
Култура
Галерия "Видима" представя "Дива череша" и Мариета Милева Чони
Култура
Трето място за Ивайла Йонкова в национален конкурс за рисунка
Култура
Концерт на певците от музикалната школа на Цветан Цонев
Култура