С нова заповед се облекчава движението към областните градове
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове.

През контролно-пропускателните пунктове се пропуска преминаването на лица само в случай на неотложност на пътуването. Неотложността може да бъде работа в друго населено място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адреса, на който пътуващият временно пребивава, когато този адрес е различен от неговия постоянен или настоящ. В новата заповед се дава право на граждани да пътуват до населено място, в което имат близки и роднини, за които полагат грижи и произтичащата от това необходимост за снабдяване с продукти и стоки от първа необходимост на обгрижваните лица.

Обстоятелствата за преминаването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват със   служебна бележка от работодателя или служебна карта, медицински документ, ако пътуването е поради медицински причини, документ за самоличност и декларация от пътуващия, в която се декларират причините за пътуването.

Заповедта на здравния министър указва, че водачите и пътниците в товарни автомобили и автомобили, с които се осъществява охрана на ценни пратки и товари (инкасо автомобили), представят само документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта.

През контролно-пропускателните пунктове ще се пропускат с предимство служители на хранителни вериги и аптеки, на фирми и институции, които доставят храна и лекарства, работещите в обекти, които са от значение за националната сигурност, във ВиК дружества, електроснабдителните и топлоснабдителни компании, както и работници, ангажирани с неотложни ремонтни и аварийни работи.

С приоритет през контролно-пропускателните пунктове се пропускат и превозни средства със специален режим на движение, както и лицата, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

Мерките, въведени със заповедта на министъра, са в сила до изричната им отмяна.

 

 

Д-р Мишев ще преглежда на 27 март в "Медицински център-1"
Здраве
Разследва се жена от с. П. Славейков, нарушила карантината
Здраве
Пет са новите случаи на COVID-19 по данни на Националния оперативен щаб
Здраве
Болниците в Габрово и Севлиево ще лекуват пациенти с Covid 19
Здраве
С нова заповед се облекчава движението към областните градове
Здраве
ТЕЛК ще взема решения само по документи, засега до 13 април
Здраве
Критично тежки случаи на коронавирус няма да се лекуват в Севлиево
Здраве
Специалисти на "Медицински център-1" възобновяват прегледите
Здраве
На 28 дни се удължава карантина за лица с потвърден COVID-19
Здраве
Носенето на защитни маски стана задължително
Здраве
179 лица са под домашна карантина в област Габрово
Здраве
Онкологът д-р Бонка Попова възстановява прегледите в Севлиево
Здраве
Лекарствата по рецептурна книжка се отпускат без рецепта
Здраве
290 души са под домашна карантина в област Габрово
Здраве
По препоръка на кмета ще търсят доброволци сред медиците
Здраве
До 12 април се удължава срока за противоепидемичните мерки
Здраве