Търсене

С около 60 деца по-малко ще влязат в клас в училищата на община Севлиево на 15 септември

Емилия Димитрова
УЧЕНИЦИТЕ ДО IV КЛАС БЕЗ МАСКИ В ЧАС

Илюстрация на OpenClipart-Vectors от Pixabay

Приблизително 60 деца по-малко от миналата година ще влязат в класните стаи на общинските училища в община Севлиево на този 15 септември.

Справката е изготвена от Община Севлиево към 20 август т.г. и бе внесена за одобрение в Общинския съвет. 

През тази учебна година общият брой на учениците в общинските училища се очаква да бъде 2310, докато преди година е бил 2365. Цифрата обаче е динамична, тъй като за някои класове записването може да стане и в последния момент.

Извън тази цифра са учениците в двете държавни училища - ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" и Професионалната гимназия по транспорт и машиностроене в с. Градница. 

Първокласниците засега са 241. Само с 7 по-малко отколкото са били преди година. 

Няма изненади в тяхното разпределение. Най-голям брой деца за 1 клас са записани в СУ "Васил Левски" и Основно училище "Стефан Пешев" (по четири паралелки). Обичайно най-малко от градските училища първолаците са в Основно училище "Христо Ботев" - 17 и в една паралелка.

В селата на общината най-малко първокласници ще посрещнат в с. Крамолин. Само две са децата, които ще пристъпят прага на училището там. В с. Добромирка са пет. Заради невъзможността да се сфорпмира самостоятелна паралелка децата там ще учат заедно с по-големи в така наречените слети паралелки. Процесът на обучение при слетите паралелки определено е труден както за учениците, така и за учителите, които в един час преподават на две различни възрастови групи и различен учебен материал.  

Най-много първокласниците за новата учебна година са в училището в с. Шумата (11), в с. Душево (10) и в с. Градница (9). 

През учебната 2022/2023 година 260 млади хора се очаква да завършат основно образование в Севлиево.  

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!