Търсене

С трийсет по-малко са завършващите основно образование в габровска област през 2023 г.

Емилия Димитрова
Има места в гимназиите след първо класиране, няма да се закриват

Снимка на 潜辉 韦 от Pixabay

През тази година в габровска област 819 ученици ще завършат 7 клас и ще придобият диплом за завършено основно образование. Това е с трийсет по-малко от миналата година, което прави деца за една паралелка. 

Ще се отрази ли по-малкият брой на завършилите 7 клас на план-приема в средните училища, е рано да се каже. Засега не е ясно и в колко точно паралелки ще има прием през текущата година. Въпреки че областната комисия заседава при областния управител, предстои одобрението на прогнозния план-прием от Министерството на образованието.

В община Габрово предстои да завършат 7 клас 449 ученици, в община Севлиево броят им е 260 (при 279 миналата година), в община Трявна ще завършат 7 клас 63 деца и в община Дряново - 47 ученици. 

На територията на област Габрово функционират шест професионални гимназии, три средни училища и две профилирани гимназии. Делът на професионалните паралелки надвишава повече от два пъти този на профилираните, като е почти 70 % от паралелките във всички училища в областта. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.