Търсене

С успешно вдигнати 267.5 кг "мъртва тяга", Стефан Димитров стана шампион по силов трибой

Мария Бенева
С успешно вдигнати 267.5 кг

Снимка: личен архив

С успешно вдигнати 267,5 кг „мъртва тяга“, Стефан Димитров от Севлиево стана безапелационен шампион за младежи на престижния турнир по силов трибой, организиран от WRPF Bulgaria.

Събитието се проведе на 3 септември в столичната зала „Crossfit681“, а участниците бяха от цяла България. Резултатите се изчисляват по WILKS формула за максимално вдигната тежест.

Независимо че Стефан е само на 20 години, той участва и в битката при мъжете, в която стана вицешампион. Победител, само с 5 кг повече от него стана участникът в телевизионния формат „Игри на волята“ Борис Налбантов.

Мъртвата тяга“ е едно от фундаменталните и най-ефективни упражнения, за подобряване на силата и атлетичната форма. Представлява функционално силово упражнение, в което участват голяма група мускули и тренира тялото по начин, близък до ежедневните натоварвания. В изпълнението на мъртва тяга участват всички мускули в задната част на тялото – гърба, глутеус и задното бедро. Тъй като ядрото също участва, упражнението подобрява цялостно стойката на тялото.

Изображение - 12612Снимка: личен архив  

Силовият трибой, още пауърлифтинг (powerlifting), е вид силов спорт, който се състои от три движения – клякане с щанга, вдигане от лег и мъртва тяга. Официално приетият стандарт за екипировка в силовия трибой е одобрен от МФСТ и включва трико, стреч фланелка, коленни бинтове, щангети, трибойски колан и накитници.

Силовият трибой е приобщаващ за всякакъв тип хора, напук на много погрешни схващания и вярвания. Не е задължително да имаш някакви специални пропорции, за да се занимаваш с това. Добре приети са както мъже, така и жени. Още едно предимство е, че за да започнеш не ти трябва много - фитнес зала с лостове, тежести, платформи, тип лежанки, стойки и най-важното - силна мотивация и любов към спорта.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.