Съдът: Изборът за кмет в Градница е недействителен

Административният съд в Габрово определи като недействителен изборът за кмет на село Градница. След ръчно преброяване в съдебна зала на бюлетините от вота в селото, съдия Галин Косев от Административен съд Габрово постанови, че са налице нарушения, които са повлияли на изборния резултат.

От ДПС, партията, чийто кандидат Ани Любенова спечели изборите за селото на първи тур, заявиха, че ще обжалват съдебното решение.

Няколко нередности е установил съдът при повторното преброяване на бюлетините, пуснати в двете секции в Градница на 19 февруари. В едната секция, с номер 39, не се констатирани разминавания с отразеното в протокола на секционната комисия по отношение на недействителните, неизползвани и унищожени бюлетини, както и за тези с отбелязано квадратче „не подкрепям никого“. Не са установени и нарушения или разминавания относно броя на действителните бюлетини в проверената секция.

В другата секция обаче, с номер 40, съдът е установил, че бюлетините с „не подкрепям никого“ са пет, а не както е отразено в протокола – шест.  Нарушения са констатирани и при преброяването на отразените като действителни бюлетини: в протокола е отразено че валидните бюлетини за кандидата за кмет на спечелилата партия са 122, а преброяването е  установило, че са 115. В четири от преброените бюлетини отбелязването е по начин, различен от указания в Изборния кодекс – със знак "Х" или "V", а при три от зачетените като действителни бюлетини липсват големи части от горния им край, което според съда дава основание да бъдат зачетени като „недействителни“.

Що се отнася до нарушенията в хода на предизборната кампания, където плакат с лицето на един кандидат бе съпътстван от номер в бюлетината на друг кандидат, съдът не може да прецени доколко това е повлияло на крайния резултата от вота в селото, както и доколко гласоподавателите са били повлияни от сгрешените плакати. 

По отношение на второто посочено нарушение, а именно изписването на голяма цифра две, на стените в помещенията за гласуване, съдът намира че е недопустимо изписването на цифри, знаци и други символи в помещенията за гласуване, но не крие недоумението си, че за това не е сеизрана Общинската избирателна комисия в изборния ден. И въпреки, че е налице явно нарушение на Изборния кодекс, съдът не се ангажира с твърдение, че това е повлияло на изборния резултат, пише в съдебното решение. Не така е обаче по отношение на твърдението за неправилно отразяване на действителните бюлетини, което „е съществено и влияе пряко на крайния изборен резултат“.

След ръчното преброяване съдът счита, че подадените бюлетини за спечелилия на първи тур кандидат са със седем по-малко от отразените в протоколите на секционните комисии, което не прави възможно обявяването на избран кмет на първи тур.

Какво следва? След като от партията, спечелила на първи тур заявиха, че ще обжалван съдебното решение, остава да чакаме Върховният административен съд да насрочи заседание. Кога ще е то във времето обаче, никой не се наема да предположи. 

 

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е подал оставка
Политика
Според справка от Парламента Кристина Сидорова е сред най-активните депутати
Политика
В момента: Манолова и Отровното трио подписват споразумение
Политика
"Граждани за Севлиево" се разграничи публично от председателя си
Политика
Партия Волт: Отложете с месец изборите, господин Президент
Политика
ОИК няма да обжалва съдебното решение по казуса Трифон Трифонов
Политика
Лидерът на партия АБВ поиска възстановяване на "Гражданска защита"
Политика
Манолова: След побоищата снощи Борисов вече не е легитимният премиер за хората
Политика
Кирил Ананиев става министър на финансите и още рокади в кабинета
Политика
Общински съветник от Севлиево е учредител на партията на Васил Божков
Политика
Съдът отмени решението за прекратяване пълномощията на Трифон Трифонов
Политика
Разликата между Нинова и Добрев в Севлиево е 36 гласа
Политика
Областен управител на ГЕРБ в Габрово влезе в ръководството на „Републиканци за България“
Политика
Две приемни за граждани през септември организират от БСП в Севлиево
Политика
"Прозрачност без граници" пита какво прави МВнР за гарантиране на вота в чужбина
Политика
Манолова: С промените в Изборния кодекс се готви пладнешки обир на гласове
Политика