Търсене

В село Стоките ще избиран отново кмет, съдът обяви вотът за недействителен

Емилия Димитрова
В село Стоките ще избиран отново кмет, съдът обяви вотът за недействителен

Със свое решение от 4 декември т.г. Административният съд в Габрово обяви за недействителен изборът за кмет на севлиевското село Стоките. Вотът в селото бе спечелен от Георги Александров, издигнат от "Коалиция за общината", а на 13 ноември Александров положи клетва и встъпи в правомощия. 

Производството е образувано по жалба от коалиция "Заедно за силна община", представлявана в съдебното заседание от Иглика Събева, и загубилата балотажа на 5 ноември само с един глас разлика Магдалена Тотева (Коалиция За България). Двете страни обжалват решението на Общинската избирателна комисия за обявяване на изборните резултати.

"Заедно за силна община" обжалва невъзможността на жителите на шест населени места в границите на кметство Стоките да гласуват за кмет на селото, а Магдалена Тотева обжалва отчитането на действителни бюлетини, подадени за нея, като недействителни. 

Казусът с невъзможността на избиратели да гласуват за свой кмет стана повод за политическа размяна на обвинения още в изборния ден на първия тур. Става въпрос за това как жители на населените места Валевци, Купен, Повска, Селище, Тумбалово и Угорелец не можеха да гласуват за кмет на с. Стоките, въпреки, че още през април 2019 г. са присъединени към територията на кметството с решение на Общинския съвет в Севлиево.

По този начин избирателите са лишени от правото да избират свой кмет там, където живеят, посочва в жалбата си Иглика Събева, като се позовава на чл. 14 от Закона за административно-териториалното устройства на Република България, според който кметството е населено място с над 100 души население по постонен адрес. 

Според чл. 15 от същия закон територията на кметство е територията на населеното място, включително присъединените населени места. 

Със свое решение ЦИК е публикувала списък с всички села у нас, в които предстои избор на местен кмет и село Стоките е в този списък. "При така установените факти съдебният състав намира, че избирателите с адресна регистрация в ноприсъединените през 2019 г. към кметство село Стоките населени места е следвало да бъдат допуснат да гласуват за кмет на с. Стоките, тъй като територията им е част от територията на кметството", пише в съдебното решение. Съдът обаче посочва, че поради липса на доказателства, няма как да е сигурно дали жителите на шестте населени места действително са щели да упражнят правото си на глас и как тгова би повлияло на изборните резултати, заради което съдът начира жалбата за неоснователна.

По жалбата на Магдалена Тотева съдът приема, че две от отчетените като недействителни бюлетини всъщност са действителни и вотът в тях е за нея. Тъй като става въпрос за резултат на втория тур от 63 срещу 62 гласа в полза на спечелилия кадидат, то двете бюлетини променят изборния резултат, заради което проведеният избор се обявява за недействителен.

Решението на габровския Административен съд може да бъде обжалвано. Предстои да стане ясно дали ОИК Севлиево ще го направи.  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!