Търсене

Съдът отказа да опрости глоба за нарушения на закона, извършени от кмета на Севлиево

Съдът отказа да опрости глоба за нарушения на закона, извършени от кмета на Севлиево

Снимка: Минчо Тодоров

източник: zaistinata

Кметът на Севлиево Иван Иванов (ГЕРБ) е с наложен глоба от 1500 лв., защото не е спазил разпоредбите на Закона за електронното управление (ЗЕУ).

С аргумента, че „сроковете, предвидени в закона, както и всички останали задължения, са създадени, за да се спазват, защото така се гарантира обществения порядък“ съдът потвърди вината му, след като два различни съдебни състава отхвърлиха жалбата, която Иванов подава срещу санкцията.

Глобата на Иван Иванов е наложена заради това, че разходите на Община Севлиево за електронно управление, за информационни и комуникационни технологии, не са съгласувани, както е по закон, с Държавна агенция „Електронно управление“, а информация за бюджета, който Общината разпределя за електронно управление е подадена извън регламентираните срокове. Несъгласен с мотивите към глобата, Иванов я обжалва пред Районен съд Севлиево, който отхвърли жалбата, потвърдена в началото на декември м.г. и от Административния съд в Габрово. За грешките на кмета този път не трябва да плащат данъкоплатците, тя е за негова лична сметка, обясни адвокат пред „За истината“.

Нарушението на севлиевския кмет е установено в края на 2020 г. при проверка, назначена в Общината със заповед на председателя на Държавна агенция „Електронно управление“. Проверката е по документи и за това какво се очаква от Общината, тя е била уведомена предварително.

Продължението може да прочетете  тук.  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.