Търсене

Съдът отмени решението, което засекретява машинния вот

Севлиево онлайн
Малко под 14 на сто е избирателната активност в област Габрово

Софийският административен съвет (АССГ) е уважил жалбите на "Левицата!" и "Продължаваме промяната - Демократична България" и отменя решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), според което в протоколите от гласуването трябваше да се записва само общият резултат от гласуването с хартиени бюлетини и машини, съобщи "Дневник"

Според вносителите на жалбата решението на ЦИК е предпоставка за машинации във вота и неправилно отчитане на резултатите от машинното гласуване. Неотчитането на вота от машинното гласуване и записването само на общия резултат от вота в секцията е гаранция за манихпулации и изкривяване вота на избирателите, смятат вносителите на жалбата до съда. 

В решението си АССГ потвърждава законовото изискване да се отчита и записва резултата от машинното гласуване отделно от хартиеното, като така се дава възможност и за контрол на резултата от изборите и призовава ЦИК да спазва закона и да приеме правила в защита на честните избори. Нещо повече, в становището си съдът се произнася, че издаването на машинен протокол, макар и да не е задължително, но не е и забранено съгласно закона.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Извънредни парламентарни избори на 2 април 2023 г.