Съдът отмени увеличението на данъка върху имотите в община Севлиево

източник: zaistinata

Административният съд в Габрово отмени текст от Наредбата за определяне на местните данъци в община Севлиево, с който през август т.г. бе вдигнат с близо 30 на сто данъка върху имотите на гражданите и изравнен с данъка, който плаща бизнесът.

Решението на Общинския съвет в града за определяне нов размер на данъка върху недвижимите имоти дойде след протест на прокурор от Районната прокуратура в Севлиево. Прокуратурата констатира, че общинската наредба за местни данъци е назаконосъобразна, тъй като противоречи на чл. 22 от Закона за местни данъци и такси (ЗМДТ), т.е. не е определен в точност размера на данъка и е въведена диференциация на данъчно задължените лица – една ставка за физически и друга за юридически лица.

Различното облагане

Наредбата,която определя размера на местните налози за жителите на община Севлиево, е приета през 2008 г. и оттогава няколко пъти променяна. Член 15 от нея, до последната му промяна през август т.г., е в сила от 2015 г. и гласи: „Размерът на данъка върху недвижимите имоти се определя в размер на 1.7 на хиляда за недвижими имоти на физически лица и жилищни имоти на юридически лица и 2.2. на хиляда за нежилищни имоти на юридически лица“.

Това е текстът, в който прокуратурата видя противоречие със ЗМДТ. За да се уеднаквят закон и наредба това лято по предложение на кмета на Севлиево Иван Иванов общинските съветници гласуваха данъкът върху всички имоти на територията на община Севлиево да стане 2.2 на хиляда и да влезе в сила от 1 януари 2021 г. За собствениците на фирми ставката остана непроменена, но за гражданите увеличението бе близо 30 на сто.

Граждани с преференции

Увеличението не беше прието еднозначноот общинските съветници в града. По време на дебатите се оказа, че години наред гражданите са ползвали преференции, плащайки по-малко от бизнеса. Заключението бе на общинския съветник и областен председател на ДПС Ердоан Узунов. Да има увеличение, но да не е в такъв размер, поискаха от опозицията (БСП и сдружение „Граждани за Севлиево“). Управляващите от ГЕРБ традиционно не участват в дебат по предложения, внесени от кмета, а просто ги гласуват.

Още четете тук.

Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
Храненето на медиците на първа линия е осигурено до 31 декември
Общество
Няма санкционирани кметове в габровско заради нерегламентирани сметища
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври
Общество
Съдът отмени увеличението на данъка върху имотите в община Севлиево
Общество
Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
Три меморандума и едно споразумение – безкрайното пътуване на Севлиево към Китай
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
По-високи цени са в сила в Севлиево за някои услуги и общински такси
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество