Съдът решава има ли виновен за газовия взрив от 2014 г.
снимка: pixabay

В едномесечен срок Апелативният съд във Велико Търново ще вземе решение виновен ли е главният инженер на "Севлиевогаз 2000" за взрива, убил 10-годишно момче и ранил сестра му. Делото бе образувано по протест на Окръжна прокуратура Габрово, която обжалва оправдателната присъда на Окръжен съд Габрово от март т.г.  

Случаят е от 8 март 2014 г., когато около 22.00 часа силен взрив събаря до основи дома, в който живеели 10-годишният Анатоли и сестра му Александрина. По това време родителите не били у дома, за децата се грижела баба им, но и тя не била вкъщи. 

През януари м.г. Окръжна прокуратура Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу главния инженер на газоразпределителното дружество в Севлиево. Обвинението бе за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - при разпределение на природен газ. Според обвинителния акт служителят "не предприел действия за контрол на техническото състояние на газопреносната система с цел установяване изтичането на природен газ, не установил и не отстранил възникналия теч край жилището на пострадалите, от който се натрупала достатъчна концентрация, която произвела взрив и причинил увреждания, несъвместими с живота, от които е настъпила смъртта на Анатоли А. на 10 години и средна телесна повреда на Александрина А. на 15 години".

На 20 и 21 март 2017 г. се проведе първото заседание по делото, изслушани бяха 31 свидетели, сред които пострадалото момиче, родителите на двете деца, лица живеещи в района на инцидента и др. Като доказателства по делото бяха приобщени и заключенията на съдебно-медицинските и оценъчните експертизи, изготвени на досъдебното производство.

През февруари т.г. съдът оправда главният инженер на "Севлиевогаз", като не отчете виновно поведение от негова страна, което да е довело до настъпилия резултат. В деня, когато решението на съда бе произнесено от прокуратурата заявиха, че ще го обжалват. 

Междувременно родителите на загиналото момче заведоха граждански иск солидарно срещу "Севлиевогаз" и "Бяла" ЕООД, но съдът отхвърли исковата им молба срещу водоснабдителната фирма и присъди 250 хил. лв. обезщетение от газовото дружество. 

В съдебното заседание от 10 септември т.г. пред апелативните магистрати прокуратурата е заявила, че поддържа протеста и моли съда да постанови нова присъда, с която обвиняемият бъде признат за виновен по повдигнатите му обвинения. Защитата е поискала да бъде потвърдена присъдата на габровския окръжен съд. 

 

 

Граждани съобщават за добра промяна в храната от Патронажа
Общество
Съдът решава има ли виновен за газовия взрив от 2014 г.
Общество
Викат огнеборците за ловене на папагал, до чистене на гараж
Общество
Дни на отворените врати в РСПБЗН идната седмица
Общество
Двама пострадаха в катастрофа на разклона за с. Ряховците
Общество
Севлиево е в корупционна схема, според разследване на "Биволъ"
Общество
Общината тегли кредит от 1.2 млн. лв. за довършването на проекти
Общество
Мотоциклетист от Севлиево загина в прохода Хаинбоаз
Общество
Жена от Севлиево изпадна от автомобил и почина на място
Общество
Първокласниците тази година - рекордно малко
Общество
Режим на водата в община Севлиево от днес
Общество
В Севлиевско се сечало най-масово, според директора на РДГ- В. Търново
Общество
Пожарникарите показаха пред деца как се реагира при инциденти
Общество
Кои са паркоместата в синята зона за паркиране?
Общество
В Севлиево ще усвоят 90 хил. лв., отварят се към гражданите
Общество
Украса на Хаджиколювата мааза - задача за млади каменоделци
Общество