Съдът решава има ли виновен за газовия взрив от 2014 г.
снимка: pixabay

В едномесечен срок Апелативният съд във Велико Търново ще вземе решение виновен ли е главният инженер на "Севлиевогаз 2000" за взрива, убил 10-годишно момче и ранил сестра му. Делото бе образувано по протест на Окръжна прокуратура Габрово, която обжалва оправдателната присъда на Окръжен съд Габрово от март т.г.  

Случаят е от 8 март 2014 г., когато около 22.00 часа силен взрив събаря до основи дома, в който живеели 10-годишният Анатоли и сестра му Александрина. По това време родителите не били у дома, за децата се грижела баба им, но и тя не била вкъщи. 

През януари м.г. Окръжна прокуратура Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу главния инженер на газоразпределителното дружество в Севлиево. Обвинението бе за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - при разпределение на природен газ. Според обвинителния акт служителят "не предприел действия за контрол на техническото състояние на газопреносната система с цел установяване изтичането на природен газ, не установил и не отстранил възникналия теч край жилището на пострадалите, от който се натрупала достатъчна концентрация, която произвела взрив и причинил увреждания, несъвместими с живота, от които е настъпила смъртта на Анатоли А. на 10 години и средна телесна повреда на Александрина А. на 15 години".

На 20 и 21 март 2017 г. се проведе първото заседание по делото, изслушани бяха 31 свидетели, сред които пострадалото момиче, родителите на двете деца, лица живеещи в района на инцидента и др. Като доказателства по делото бяха приобщени и заключенията на съдебно-медицинските и оценъчните експертизи, изготвени на досъдебното производство.

През февруари т.г. съдът оправда главният инженер на "Севлиевогаз", като не отчете виновно поведение от негова страна, което да е довело до настъпилия резултат. В деня, когато решението на съда бе произнесено от прокуратурата заявиха, че ще го обжалват. 

Междувременно родителите на загиналото момче заведоха граждански иск солидарно срещу "Севлиевогаз" и "Бяла" ЕООД, но съдът отхвърли исковата им молба срещу водоснабдителната фирма и присъди 250 хил. лв. обезщетение от газовото дружество. 

В съдебното заседание от 10 септември т.г. пред апелативните магистрати прокуратурата е заявила, че поддържа протеста и моли съда да постанови нова присъда, с която обвиняемият бъде признат за виновен по повдигнатите му обвинения. Защитата е поискала да бъде потвърдена присъдата на габровския окръжен съд. 

 

 

Домашни пити и погачи се конкурират на "Семе българско"
Общество
Шефът на полицията в Габрово е подал оставка
Общество
Срещу монопол в общинския дърводобив 18 фирми излизат на протест
Общество
Общината няма да плати на "Инфрастроежи" за асфалтирането в дъжда
Общество
Как законът позволява на метри от жилища цех за пелети
Общество
Нарушено водоподаване в Севлиево и села на 5 април
Общество
Как се асфалтира в с. Ряховците, показва гражданка във Фейсбук
Общество
Министрите от област Габрово от 5 юли 1879 г. до днес в изложба
Общество
Репортери без граници: "Да си журналист в България вече е опасно“
Общество
Под мотото "Да засадим дърво заедно" деца стават лесовъди
Общество
Асфалтиране в дъжда, или може ли да се асфалтират локви
Общество
"Севлиево 21 век": политическият актив да си свърши работата
Общество
Обществена поръчка „се прероди“, а Община Севлиево плати
Общество
На трети протест излязоха габровски медици
Общество
Тече регистрацията за тренинг за развитие на емоционалния интелект
Общество
Провокацията да ходиш пеша в Севлиево, когато вали
Общество