Съдът решава има ли виновен за газовия взрив от 2014 г.
снимка: pixabay

В едномесечен срок Апелативният съд във Велико Търново ще вземе решение виновен ли е главният инженер на "Севлиевогаз 2000" за взрива, убил 10-годишно момче и ранил сестра му. Делото бе образувано по протест на Окръжна прокуратура Габрово, която обжалва оправдателната присъда на Окръжен съд Габрово от март т.г.  

Случаят е от 8 март 2014 г., когато около 22.00 часа силен взрив събаря до основи дома, в който живеели 10-годишният Анатоли и сестра му Александрина. По това време родителите не били у дома, за децата се грижела баба им, но и тя не била вкъщи. 

През януари м.г. Окръжна прокуратура Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу главния инженер на газоразпределителното дружество в Севлиево. Обвинението бе за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - при разпределение на природен газ. Според обвинителния акт служителят "не предприел действия за контрол на техническото състояние на газопреносната система с цел установяване изтичането на природен газ, не установил и не отстранил възникналия теч край жилището на пострадалите, от който се натрупала достатъчна концентрация, която произвела взрив и причинил увреждания, несъвместими с живота, от които е настъпила смъртта на Анатоли А. на 10 години и средна телесна повреда на Александрина А. на 15 години".

На 20 и 21 март 2017 г. се проведе първото заседание по делото, изслушани бяха 31 свидетели, сред които пострадалото момиче, родителите на двете деца, лица живеещи в района на инцидента и др. Като доказателства по делото бяха приобщени и заключенията на съдебно-медицинските и оценъчните експертизи, изготвени на досъдебното производство.

През февруари т.г. съдът оправда главният инженер на "Севлиевогаз", като не отчете виновно поведение от негова страна, което да е довело до настъпилия резултат. В деня, когато решението на съда бе произнесено от прокуратурата заявиха, че ще го обжалват. 

Междувременно родителите на загиналото момче заведоха граждански иск солидарно срещу "Севлиевогаз" и "Бяла" ЕООД, но съдът отхвърли исковата им молба срещу водоснабдителната фирма и присъди 250 хил. лв. обезщетение от газовото дружество. 

В съдебното заседание от 10 септември т.г. пред апелативните магистрати прокуратурата е заявила, че поддържа протеста и моли съда да постанови нова присъда, с която обвиняемият бъде признат за виновен по повдигнатите му обвинения. Защитата е поискала да бъде потвърдена присъдата на габровския окръжен съд. 

 

 

За Веска Бенева или за живот, посветен на човешкото достойнство
Общество
Окрадоха Мартин Граховски докато бе на "Будител на годината"
Общество
Сидорова иска 2 млн. лв. в Бюджет 2019 за водната криза в севлиевско
Общество
Съдът задължи Община Севлиево да каже колко плаща за външен PR
Общество
До "Севлиево онлайн": "От 15 дни сме без вода, моля ви, пишете!"
Общество
Служители на приюта "отстреляха" куче с упойка, животното почина
Общество
Множество нарушения при сечта в общински гори откри проверка
Общество
На 9 ноември в Севлиево няма да има вода
Общество
Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение
Общество
В късен следобед: севлиевец закова дрегера на 2.94 промила
Общество
Протестно автошествие в Севлиево - тази неделя, в 14.00 ч.
Общество
Нов уебсайт показва какво прави Европа за мен
Общество
Администрацията преустановява хартиения обмен на документи
Общество
На празник на зелето канят в с. Ряховците
Общество
Нарушения в общински гори, спряха позволителните за сеч
Общество
Севлиево е в списък на Върховна прокуратура за нарушения на актове на ОбС
Общество