Само през юли 12 жени в Габрово са били жертва на домашно насилие

Само през юли т.г. 12 жени в Габрово са подали сигнал, че са жертва на домашно насилие, но никой не знае калко са онези, които мълчат от страх или от срам. Петнайсет жени у нас са загубили живота си само тази година, след като са станали жертви на домашен насилник.

За всичко това днес, в Международния ден срещу насилието над жени, говориха десет жени с различни професии, обединени от каузата #НитоЕднаПовече жертви на домашно насилие. Срещата бе инициирана от заместник-областния управител на Габрово Кристина Сидорова. 

„Надявам се с общи усилия да успеем да преобърнем тази тревожна статистика и в следващите години да кажем „Няма нито една жертва на домашно насилие“. За да стигнем дотам, обаче, трябва да извървим дълъг път и да преминем няколко стъпки като първата и най0важната от тях е да говорим – да знаем, че няма нищо срамно да споделим и потърсим помощ. Да знаем, че ще получим подкрепа от държавата, неправителствения сектор, социални служби, общините – това е изключително важно.“ – заяви Кристина Сидорова, която призова натискът, в добрия смисъл на думата, за по-бързо приемане на промени в Закона за домашното насилие да не спира, за да може наличието на кризисните центрове да стане задължително и държавата да влезе в своята роля на отговорна страна в този процес.

Освен това в процеса да бъдат включени учителите и психолозите в училище, защото „класният ръководител най-добре може да усети промяната, тревожността или страха в едно дете, дори и то да не изговаря гласно това“ – сподели зам.-областният управител Стилияна Тинчева.

Невена Минева, заместник – кмет на Община Габрово изрази увереност, че кризисен център в Габрово ще има и случайност или не, но точно в този ден, общинските съветници следва да разгледат предложението за изграждането му чрез европейско финансиране. От своя страна кметът на Община Трявна сподели, че не могат да осигурят център, но се радва, ако в Габрово бъде разкрит подобен,  и ще подкрепя работата на социалната услуга.

Жанета Кирчева и Надя Колева – представители на неправителствения сектор и като дами, изключително ангажирани с проблематиката, предложиха да се обособи място за консултации, да се популяризира или разкрие горещ телефон или да се направи платформа, където пострадали да могат спокойно в анонимност да получат съвет, подкрепа и помощ.

В законодателно отношение адв. Иванка Баева заяви, че налагането на наказателна отговорност ще доведе до по-голям ефект. „Необходим е здрав инстинкт!“ категорична е прокурор Жени Шикова, споделяйки опита си от подобни трудни и травмиращи производства. Тя изрази  готовност дори да участва в образователни инициативи за превенция на ученици в гимназиален етап. Тревожен остава фактът, че не достига достатъчно информация до специалистите в социалните служби, които трябва са на първата линия и в готовност да помогнат. Според Ралица Манолова, представител също на неправителствения сектор и основател на „Училището за родители“ решенията могат да дойдат тогава, когато има подкрепа, а работата на институциите трябва да е във взаимодействието.

Неизказаното от срещата дамите оставиха като послание върху лист хартия, а на финала, в небето над Габрово полетяха оранжеви балони, за да няма никога повече жертви на домашно насилие. 

 

 

 

 

Само през юли 12 жени в Габрово са били жертва на домашно насилие
Общество
24 ноември е обявен за Ден на национален траур
Общество
"Коледа за всички" и къде в Севлиево са "елхите на доброто"
Общество
В търсене на истината развиваме имунната си система като граждани
Общество
Мадлен Алгафари и дъщеря ѝ Александра говорят за зависимостите в живота
Общество
Хиляди лева струва раздялата на градския оркестър с тубата и флейтата
Общество
„По всички правила“ – в Севлиево започна ремонт на току-що ремонтиран тротоар
Общество
Денят на Св. Архангел Михаил е ден на българската полиция
Общество
Осемнайсет мигранти задържа полицията край Трявна
Общество
До края на декември заявяваме данъчните облекчения за деца чрез работодател
Общество
Изключителен интерес към първия конкурс за комикс за пътна безопасност
Общество
Четвърта зима един държавен служител си играе с нас на руска рулетка
Общество
На проф. Надежда Драгова бе присъдена държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“
Общество
Ремонтът на читалищния салон тече с пълна сила, за нова техника няма да има пари
Общество
Ремонт по севлиевски - първо се завършва, после се довършва
Общество
Мечката, която влизаше в дворове в габровския квартал „Бакойци“, е преместена
Общество