Санкцията срещу "Еко Традекс груп" за опасно скеле остава

С решение от 18 октомври 2017 г. Районният съд в Севлиево потвърди на първа инстанция наказателното постановление на „Еко Традекс Груп“ гр. Хасково, издадено  от „Инспекция по труда“ гр. Габрово за употреба на необезопасено скеле на строителна площадка, в резултат на което тежко пострада работещият на обекта Васил Заръбов от Севлиево. Актът е за 1500 лв., от строителната фирма обжалваха наказанието. 

Инцидентът, при който пострада 66-годишният строител, стана на 22 юни тази година, малко преди 9.00 часа, в началото на работния ден. Заръбов и колегата му са наети по трудов договор да работят в сградата на Районната противопожарна служба в Севлиево, на която по това време се изпълняват мерки по програмата за енергийна ефективност. Договорът на Заръбов е за 4-часов работен ден, работи много повече.

В злополучния ден двамата строители са стъпили на скелето и залепват топлоизолационно платно върху тавана на таванското помещение. Скелето поддава и двамата падат. Васил Заръбов пада по гръб върху вдълбана в пода греда и тежко удря не само тялото, но и главата си. В резултат получава тежка черепно-мозъчна травма, увреждания на шест прешлена, единият от които в последствие е сменен с изкуствен, и днес се придвижва с инвалидна количка. Лекарите са оптимисти и дават надежди строителят да проходи. Това обаче ще стане след дълга рехабилитация и възстановителни процедури. Колегата му има повече късмет и се отървава с наранявания по тялото.

Веднага след инцидента тежко пострадалият работник е откаран във Военномедицинска академия в София, другият е настанен за лечение в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ в Севлиево.

След трудовата злополука инспектори от дирекция „Инспекция по труда“ в Габрово проверяват обекта и излизат с констатации, описани в протокол, съгласно който „подвижното скеле не е съоръжено със застопоряващи устройства срещу внезапни премествания, а е подпряно с дървени трупчета, което е довело до преместването му и е причина за възникналата трудова злополука“. Посочено е също, че въпросното подвижно скеле е без заводски и инвентарен номер и „се експлоатира в нарушение на Наредба № 2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи“. В деня на проверката е издаден акт за спиране на скелето от експлоатация. Актът е връчен на представител на строителната фирма и срещу него към момента на връчването му не е имало възражения, пише в съдебното решение.

По-късно от строителната фирма правят възражения на протоколираните от инспекторите констатации, с което заявяват, че установените факти при проверката не кореспондират с обективната истина, тъй като работната площадка била обезопасена и към момента на проверката посоченото в акта скеле било снабдено с необходимите застопоряващи съоръжения, които да осигурят безопасността на служителите, намиращи се в обекта.

Независимо от възражението от фирмата-строител, директорът на „Инспекция по труда“ в Габрово препотвърждава написаното в наказателно постановление, с което налага на „Еко Традекс Груп“ имуществена санкция в размер на 1500 лв. Тази санкция от фирмата обжалваха пред съда в Севлиево, но изгубиха делото на първа инстанция.

В жалбата от „Еко Традекс Груп“ се твърди, че от наказателното постановление не става ясно какво точно нарушение е извършила фирмата и се излагат твърдения, според които предоставеното на работещите на обекта скеле е било застопорено по надлежния начин, но „причината, поради която то е разместено, е единствено в поведението на работниците, които са работили върху него“.  С жалбата си от фирмата искат съдът да отмени изцяло наказателното постановление, поради липса на нарушение. Прави се и алтернативно предложение - да се измени наложената санкция като се наложи глоба в размер на 100 лв.

Междувременно семейството на пострадалия Васил Заръбов трябва да плати 8000 лв. за операция и консумативи. Още след инцидента от строителната фирма им обещали да поемат всички разходи по лечението и казали, че ще преведат парите по сметката на болницата, сподели съпругата на пострадалия строител. Но когато дошло време да се плаща, станало ясно, че в болницата не е постъпила и стотинка за лечението на строителния работник. Семейството покрило медицинските сметки, но възнамерява да заведе съдебен иск срещу строителната фирма.  

Сградата на Районната противопожарна служба в Севлиево беше открита на 20 септември, а за церемонията в Севлиево дойдоха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и главният секретар на МВР Младен Маринов. При откриването комисар Николов каза, че се радва, когато открива такива сгради, защото „основното е да се осигурят по-добри условия за работа на нашите колеги, за да се възстановяват след тежки произшествия". 

Решението на Районен съд Севлиево подлежи на обжалване пред Административен съд Габрово. 

 

 

 

 

Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
От 10 юли т.г. започна предварителен обход за Преброяване 2021
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество