Сатирата на Веселин Зидаров не е за страхливи читатели

Няма нищо по-приятно от среща с приятел, особено ако не сме се виждали скоро. Но като добавим, че приятелят е веселяк, непременно ще ни разсмее и отпусне душата ни, ще изрече на глас онова, което е заседнало в гърлото, но не го произнасяме, срещата става очаквана и желана. Първият литературен „Весел четвъртък” за 2018 обещава да се превърне в такава дългоочаквана среща.

На 8 февруари от 18 ч. в Залата на жирафите на Дома на хумора и сатирата ще гостува Веселин Зидаров, хуморист и карикатурист от Трявна, дългогодишен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, както и в множество международни карикатурни салони и конкурси.

Поводът също е приятен: новият му роман с афоризми и карикатури „Душевна аритмия”. Книгата получи Априловската награда като най-добра хумористична книга на 2017 г. За първи път Домът на хумора и сатирата е сред съорганизаторите на Априловските награди и за първи път присъжда своя награда.

За хуморист като Веско, който говори тихо и никога не натрапва присъствието си, е изненада афоризмът на заглавната страница: „Човек, колкото и да се бори със себе си, не може да се пребори със суетата си.” А и кой ще позволи подобно увлечение, щом книгата има редактор-цензор! Така още от първата страница се приготвяме за множество изненади, поднесени с хумор.

„Душевна аритмия” е петата „зидария”, както той назовава своите книги. В тях споделя афористично откритията си за света във и около нас.

Както всеки роман, и този започва с пролог, при това отреден на историята и нашето място в нея. „Слабата памет на поколенията засилва въображението на историците”, клати глава авторът. И ни повежда през един „Политически вертеп”, в който са се развихрили политици, депутати, хора на властта, и става ясно, че „Който нарежда, той се подрежда”. Не е ли вярно, че „Властта се отдалечи от народа. Яхтите й са по Ривиерата, вилите – чак на Малдивите”. Сатирикът прави разрез на обществото и е безпощаден към всички, които редят съдбините на народа ни. Като гражданин, Зидаров иска да знае как се стигна до там. Дали това не е „Хайдутлук булгарикус” (така е нарекъл глава втора).

„За пари и още нещо” отваря дума в третата глава, според него „Като не се обединяваме, масово ще обедняваме”. Следва „Темидиада”, посветена на „върховенството на закона” по нашенски. В глава пета наблюдаваме „Парад на глупостта”, разбира се, не обсъждаме медицинската категория. Не е ли стряскаща констатацията му: „За едно четиричленно семейство са нужни 2500 лева, за да живее нормално. Комай повече семейства в тази държава са ненормални.”

В целия необичаен роман има много карикатури – това е любим авторов похват. А поместените каламбури, басни, наративи, вицове, приказки, фейлетони само пробуждат читателското ни нетърпение. 

 

автор: Венета Георгиева-Козарева, музей „Дом на хумора и сатирата”

100 години от рождението на Валери Петров с монолог на Лилия Маравиля
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура
Историческият музей днес показва изложба на открито
Култура
Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура
Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура
Спорт, култура и изкуство в Севлиево са разрешени от 14 май
Култура
Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура