Търсене

Съветник от Севлиево сезира обл. управител за нарушени права

Съветник от Севлиево сезира обл. управител за нарушени права

За първи път в демократичната история на Севлиево общински съветник се жалва от председателя на Общинския съвет пред областния управител. На 4 януари Николина Николова, избрана с листата на „Коалиция Избирам Севлиево“, изпрати до областния управител на Габрово Николай Сираков заявление,  с което иска съдействието му за недопускане на бъдещи нарушения на правата на съветниците в Севлиево. А предисторията е отпреди Нова година и корените й са в пословичното севлиевско безводие.

Ето хронологията на събитията, довели до искането на г-жа Николова до губернатора на Габрово.

На 21 декември 2016 г. дванайсет общински съветници подадоха в деловодството на Общината искане за свикване на извънредно заседание. В него пише: „Предвид тежката ситуация в община Севлиево, свързана с продължаващия и към момента режим на водата, считаме, че е наложително да получим информация за реалното положение и възможностите за решаване на проблема с безводието“. Следва искането на дванайсетте за извънредно заседание на ОбС – право, дадено им със закон аза местно самоуправление и местна администрация с единствено условие, броят на поискалите извънредната сесия, да са не по-малко от една трета от съветниците по списък.

Под това искане стоят подписите на Диян Златев, Ралица Христова, Капка Пандурска, Димитър Димитров, Делян Игнатов, Вера Цачева, Владимир Василев, Петко Тотев, Цветан Стоянов и д-р Явор Памукчиев, избрани с листата на партия ГЕРБ, Тодор Ганчев – съветник от Реформаторския блок и Ердоан Узунов от ДПС.

На следващия ден, 22 декември 2016 г., в деловодството на Община Севлиево бе заведено второ искане за свикване на извънредно заседание, този път от 10 общински съветници, което има и предложение за дневен ред от две точки. Първа точка в това предложение е „Обсъждане на проблемите около продължаващия воден режим в общината след изслушване на управителя на „Бяла“ ЕООД Кристиян Даскалов за постъпващото количество вода във водохващанията, за състоянието на ВиК-мрежата и съоръженията, предвид отрицателните температури и честото спиране на водата за града и селата“. Втора точка в това искане е „възлагане на кмета на община Севлиево да обяви бедствено положение“.  Под това искане са подписите на Николина Николова, Силвия Стойнова, Йордан Стойков, д-р Огнян Пешков и Христо Христов от „Коалиция Избирам Севлиево“, Светлана Герогиева и инж. Росен Цветков от коалиция „Патриотичен фронт „НФСБ и ВМРО“, д-р Сюзан Садъкова-Томева от Реформаторския блок и Кенан Ашиков и Ердоан Узунов, съветници, избрани с листата на ДПС. Единствено Ердоан Узунов се е подписал и в двете искания.

На 22 декември председателят на ОбС Севлиево Здравка Лалева покани съветниците на заседание, насрочено за 29 декември от 16.30 часа. В поканата под „дневен ред“ пише: „Разглеждане на ситуацията, свързана с продължаващия променлив режим на водоподаване от ВиК „Бяла“ гр. Севлиево към населението на община Севлиево“. В поканата от Лалева няма и дума за предложенията за дневен ред, направени от десетимата съветници. Тяхното искане бе потулено, както потулено бе и предложението им за решение, т.е. да бъде обявено бедствено положение за община Севлиево предвид продължителното засушаване и системно спиране на водата за града и селата. А на 29 декември, когато се проведе извънредната сесия на ОбС Севлиево, един от подписалите второто искане, Йордан Стойков, я попита за причините да скрие от колегите му искането на десетимата от 22 декември. „Имате възможност да го внесете сега като допълнителна точка в дневния ред“, отговори му Лалева, което не бе коректно от нейна страна, тъй като допълнителните предложения по дневния ред се подлагат на гласуване и бе напълно възможно предложеното от Стойков да не получи подкрепа в пленарна зала, т.е. да не влезе в дневния ред. А с това да не се даде трибуна на поисканото от една трета от съветниците, както изисква закона, т.е. да бъде обявено бедствено положение. 

„Искането от 22 декември не е сведено до знанието на останалите съветници, а председателят на ОбС Севлиево е свикал заседание, в дневния ред на което липсва предложението за решение в искането от 22 декември“, пише до областния управител Николина Николова. Според нея Здравка Лалева самостоятелно и еднолично е предпочела в дневния ред на извънредната сесия да бъде подложен на обсъждане единствено материала, внесен от съветниците на 21 декември, като е игнорирала този от другата група.  „Твърдя, че с тези си действия сериозно са нарушени правата на десетимата съветници, депозирали конкретно предложение за обсъждане в съвета“, пише още г-жа Николова. И завършва: „Обръщам се към Вас в качеството ви на областен управител и контролен орган върху дейността на Общинския съвет, за оказване съдействие с оглед недопускане в бъдеще на нарушения правата на съветниците от ОбС Севлиево“.

Копие от заявлението до областния управител Николина Николова е изпратила и до председателя на ОбС Севлиево Здравка Лалева.

Каква ще бъде реакцията на областния управител по заявлението на Николина Николова, и ще има ли такава, предстои да разберем.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.