Сечта в Кръвеник, за която има сигнал в NOVA, била законна

Складираната дървесина от двете страни на асфалтов път до севлиевското село Кръвеник, за която на 7 февруари Нова телевизия излъчи сигнал на Наталия Захариева, в рубриката "Моята новина", има позволителни, пише в заключението на специалисти от Регионалната дирекция по горите във В. Търново, които са извършили своя проверка на място в същия ден, в който е излъчен зрителския сигнал.

"Незаконните сечища не спират в селата Кръвеник, Лъгът, Купен, Угорелец. Те са в община Севлиево. Жалбите са безброй, отговори и действия за спиране на безразборната реч. Есента имаше разследване на Нова, и след това отново се сече безразборно, пътищата вече са разрушени от огромните машини. Хората са отчаяни от мафиотското отношение на властите. Беззаконие.... Всяко лято гр. Севлиево е в режим на вода.., а планината не спира да се изсича! Моля за помощ да се спре този абсурд и да се спази издадената забрана за извършване на сечища. Някой да поеме отговорност и да се следи спазването на реда" - това е написала г-жа Захариева в своя сигнал до националната телевизия. /б.ред. публикуваме без редакция/. 

Ето какво отговарят от дирекцията по горите след като са се самосезирали за проверка. "Горските инспектори към РДГ са установили, че за посоченото място има издадено позволително за сеч от 30.12.2016, както и че има одобрен на 01.12.2016 г. технологичен план за добив на дървесина. Видно от схемата за добив, един от обозначените временни складове се намира в северната част на подотдела, за който е издадено позволителното. В близост до него преминава асфалтов път между село Табашко и завод „Балканско ехо“, с. Кръвеник. Проверката на мястото е извършена още в същия ден, в който е излъчен зрителският сигнал – на 7 февруари 2017 г. При нея обаче, на мястото е установена само дървесина, складирана в обозначения временен склад - около 10 плътни куб. метра дървесина, а виждащата се в излъчените кадри дървесина от другата страна на пътя липсва. Служителите на РДГ са извършили проверка и в информационната система system.iag.bg, от която е видно, че на 6 февруари, от подотдела са били експедирани 53.73 куб. м. иглолистна дървесина с 4 броя превозни билети. 

С официално писмо директорът на РДГ – В. Търново запозна ръководството на Северноцентрално държавно предприятие /СЦДП/ – Габрово с резултатите от извършената проверка. На мястото бе направена и допълнителна инспекция от зам.-директора на СЦДП, в присъствието на директора и служители на ДЛС „Росица“, в чиято територия попада посочения в сигнала отдел. Според доклада от проверката, там е предвидена 60% санитарна сеч за бял бор и 5% принудителна за всички останали дървесни видове. Издадено е позволително със срок на действие от 4 януари до 22 декември 2017 г. за 939 куб. м. Добити и транспортирани към момента са 92 куб. м. 

Извозването на количествата се извършва с коне, за да не се допуска увреждане на горски пътища. Добивът се осъществява според маркирането, като здравите дървета бял бор се запазват. Не са установени елементи на незаконна сеч, няма и подадени жалби и сигнали от граждани в кметствата на близките села Кръвеник и Батошево"

 

Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество