Търсене

Седмица на отворените врати между 20 и 24 март обявява РЗИ Габрово, поводът е превенция на туберкулозата.

Севлиево онлайн
Седмица на отворените врати между 20 и 24 март обявява РЗИ Габрово, поводът е превенция на туберкулозата.

Снимка: Pixabay

Туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството. Присъства във всички страни и всички възрастови групи, но е лечима и предотвратима. Изпълнението на Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021-2025 г. цели да се намали заболеваемостта от туберкулоза в страната.

За да се постигнат целите на програмата РЗИ Габрово обявява „Седмица на отворените врати“, която ще се проведе в периода 20-24 март 2023 г. По време на седмицата на отворените врати ще се извършват следните дейности:

- скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета;

- консултации, свързани с превенция на заболяването;

- на съмнителните за туберкулоза лица – прегледи и допълнителни изследвания;

Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се промотира здравословен начин на живот.

Туберкулозата е хронично заболяване, което в 90% от случаите засяга главно дихателните органи. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи - лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремна кухина, кости и стави, уро-генитална система и др.

Туберкулозата може да бъде открита по три начина: изследване на храчка, кожна проба на Манту или рентгеново изследване. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува.

По данни на Световната здравна организация през 2021 г. 1,6 милиона души са починали от туберкулоза (включително 187 000 души с ХИВ), приблизително 10,6 милиона души са се разболели от туберкулоза – 6 милиона мъже, 3,4 милиона жени и 1,2 милиона деца.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Извънредни парламентарни избори на 2 април 2023 г.