Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
снимка: pixabay

от Емилия Димитрова

Седмокласниците на Природоматематическата гимназия в Габрово "Акад. Иван Гюзелев" са с най-висок успех на тестовете от националното външно оценяване. И на двата изпита - по математика и български език и литература (БЕЛ), завършващите 7 клас на училището са постигнали резултати над средните за страната. 

На изпита по математика средният успех за страната е 36.36 точки, при максимум 100 точки. За училищата от област Габрово този резултат е 33.92 точки, а за община Севлиево - 28.61 точки. Три училища са с най-високи оценки на възпитаниците си - Природоматематическата гимназия в Габрово, Основно училище "Ран Босилек", също в Габрово и севлиевското СУ "Васил Левски".

Критичният минумум от точки, т.е. резултат, който е изключително нисък и говори за несправяне с учебния материал и за двата изпита, е 16 точки. На изпита по математика в областта този резултат имат 180 ученици от 837. Добрата новина е, че броят им намалява, тъй като през миналата година с критично нисък резултат са били 259 ученици. 

Дали ситуацията с коронавируса и това, че децата трябваше да учат неприсъствено е причина за недотам добрите резултати в някои училища? От Регионалното управление по образованието в Габрово коментират, че дистанционното обучение е само една от причините, но и тя не е за пренебрегване. В селата децата не са имали устройства или постоянна интернет връзка за качествено онлайн обучение. Някои е трябвало да учат през телефон, поради липса на таблети или компютри. Независимо от неудобствата покрай принудителната изолация, по неофициална информация област Габрово е на девето място по успех от изпита по математика от 28-те области у нас, което в  Инспектората отчитат като добро постижение. А крайният резултат е с 4 точки по-висок от миналогодишния. И това, според инспекторите, не е заради занижени критерии на изпита, защото в него тази година е имало много трудни задачи, които да покажат нивото на седмокласниците, но и задачи достъпни за по-голям брой ученици, които да покажат какво са научили през годината. 

По български език и литература седмокласниците в областта са постигнали по-висок среден успех (52.64 т.) от този за страната (51.06 точки). С най-висок успех са учениците на Природоматематическата гимназия в Габрово (77.26 т.), следва Основно училище "Ран Босилек" в Габрово (66.80 т.) и  ОУ "Проф. П. Райков" в Трявна (62.82 т.).

С най-висок успех от училищата в община Севлиево е СУ "Васил Левски" - 59.65 точки, което също е над средното за страната. Нито един от седмикласниците на училището няма под 16 точки, а един ученик е близо до максималния резултат от 100 точки. 

Петима ученици имат днад 90 точки и в ОУ "СТефан Пешев", други петима от същото училище са получили под 16 точки. Треди по успех в община Севлиево са учениците на Основното училище в с. Крамолин. Това е друго училище, в което няма резултат под 16 точки, а успехът на седмокласниците, макар и само четирима, е 48.40 точки. 

Най-често при изпита по БЕЛ прави впечатление, че децата не владеят книжовните езикови норми, правят правописни грешки при двойното изписване на съгласни, при обезвучаването на съгласните, пунктуацията им е слаба. Но това, че резултатът тази година е по-висок от миналата е добре, смятат в Регионалното управление по образованието в Габрово.  

Утре, 3 юли, започва подаването на заявления от завършилите основно образование за участие в кандидатгимназиалната кампания. Заявленията могат да се подават онлайн, но може и на място. За Севлиево училището-гнездо тази година е ОУ "Стефан Пешев". 

Балът за прием в Математическата гимназия в Габрово е най-висок
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
Лятна академия на "Заедно в час" вече и в област Габрово
Образование
Излязоха резултатите от първото класиране за гимназиите
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Нито една паралелка в гимназиите засега няма да бъде закрита
Образование
И за трето класиране останаха незаети места в гимназиите
Образование