Седянка с куки и прежда си устроиха в "Етър"-а
снимки: ЕМО "Етър"

Не всеки може да плете, но всеки може да се научи. Плетенето има силно социално значение, тъй като сближава хората. В това са убедени участниците в инициативата "На седянка с куки и шарени кълбета", която се проведе на 10 юни в Етнографски музей на открито "Етър", като част от проявите, свързани със Световния ден на плетенето.

На няколко места в музея посетителите можеха да видят различни начини на плетене – с една, с две или с пет куки.

Да се научиш да плетеш калоферска дантела за един ден е невъзможно, но туристите имаха възможността да наблюдават уменията на няколко майсторки от Горна Оряховица и да чуят интересните им разкази за историята на това занятие, благодарение на което много семейства в миналото успяват да построят къщите си.

За едни плетенето успокоява, за други е интересно, за трети – кауза.

"Изплети топлина", така са нарекли своята кампания група хора, които създават облекла за бездомните. Маргарита Соколова от София е двигател на идеята. Тя идва в ЕМО "Етър", за да популяризира плетенето в полза на хората в нужда и около нея бързо се събират много посетители, особено деца.

"Подкрепяме бездомните вече шест години. Плетем шапки, шалове и ръкавици, за да се стоплят хората в нужда в студените зимни дни. Вече сме стоплили шест хиляди бездомни", разказва Маргарита Соколова без да спира да показва на малчуганите около себе си първите стъпки в плетенето.

"Чрез плетенето успяваме да съберем и хората в нужда, и плетящите, и дарителите, които предоставят прежда. Не е необходимо да имаш определен социален статус, за да участваш в такава благотворителната инициатива, просто трябва да имаш желание."

Опитът на Маргарита Соколова показва, че бездомните хора в България са много. Тя цитира становища на неправителствени организации, според които става въпрос за над 100 000 души. Официалната статистика драстично се разминава с това твърдение.

"За институциите, за да си бездомен, трябва да отговаряш на определени критерии, да пребиваваш в някакъв тип социално заведение. Много бездомни не стигат изобщо до там."

В Луковит има жена, която спи под мост. Това казват две момичета – Божидара и Преслава на 12 години, които са седнали с куки в ръцете до Маргарита на Чардака на Табаханата в ЕМО "Етър" и се заслушват в думите й. Летните си ваканции момичетата прекарват на село и вече се замислят да помолят бабите си да ги научат да плетат.

Близо до Книгопродавницата в музея жени от разградското село Побит камък обсъждат доста по-весели теми. Една от тях е: "Могат ли мъжете да се научат да плетат?". С известно съчувствие те поглеждат куките в мъжките пръсти, бавните движения и сериозната концентрация и отсичат, че най-лесно се плете на една кука. Това предизвиква учудването на представител на силния пол, който е проявил любопитство и се е осмелил да заплете бримки от подадената му прежда.

Андон Черковски от Стара Загора насърчава съпругата си Димитринка да покаже своите умения. Семейството е дошло специално за Деня на плетенето в ЕМО "Етър".

"Моята съпруга се научи да плете сама, ползвайки интернет. Чете много сайтове, включително и английски. Събират се с нейни приятелки и споделят опит. Заниманието е интересно, има много неща от миналото, които се преоткриват днес. Много млади хора предпочитат да си купят ръчно изработени неща – шалове, шапки, ръкавици", уверява Андон Черковски. Той не се колебае да доведе съпругата си в ЕМО "Етър" за Деня на плетенето, но увереността му значително спада, когато жените от разградското село Побит камък му връчват куките.

Те членуват в читалище "Самообразование" и представят плетене на една, две и пет куки. От малки са се учили да плетат от своите баби, харесва им и ги успокоява. Плетат без да поглеждат ръкоделието. Вместо това, могат да гледат сериала си. Представителките на читалището показват изплетен предмет с ширина над метър и дължина над метър и четиридесет, върху който е изобразена Богородица. Става ясно, че са го донесли да го представят в ЕМО "Етър" пред повече хора, а иначе е дарение за църквата в селото, където предстои да бъде сложен на една от стените.

Наистина, не всеки може да плете, но всеки може да се научи. В Световния ден на плетенето на открито в ЕМО "Етър" се включиха и виртуози с куките, и любители, и начинаещи. Плетоха жени, деца и дори мъже. Някои плетоха в името на своя кауза, други за удоволствие, трети – от любопитство. Всеки с убеждението, че след Световния ден на плетенето куките и шарените кълбета трябва да станат част от ежедневието на техните семейства.

източник: www.etar.org

Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура
Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура
Спорт, култура и изкуство в Севлиево са разрешени от 14 май
Култура
Историческият музей днес показва изложба на открито
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура
100 години от рождението на Валери Петров с монолог на Лилия Маравиля
Култура
"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура