Търсене

Най-големият пътуващ фестивал в страната „Лятно театро 2023“ идва в Севлиево за празника на детето

Най-големият пътуващ фестивал в страната „Лятно театро 2023“ идва в Севлиево за празника на детето

На 1 юни от 16:30 ч. площад „Свобода“ в Севлиево посреща най-големият пътуващ фестивал в България „Лятно театро“. Фестивалът е носител на приза за сценични изкуства с кауза на наградите АртАкция“, а тостуването му е подарък за всички деца в града по случай техния празник.

Децата ще се насладят на откъси от репертоара на „Малка театрална компания“ с компилация от най-веселите игри на открито „Лятна игротека“, ще има ателие за рисуване върху лице „Шарени муцунки“ и работилница „Супергерои“ за кукли от дървени пръчици.

Кукленият театър „Мале мале“ представя хитовия спектакъл „Дядо вади ряпа“ и организира работилницата „Усмивки от балончета“, в която властелините на сапунените балони споделят уменията си с публиката.

През целия ден на разположение на зрителите ще бъдат изложбата „Дигитално мастило“ и арт инсталацията с разширена реалност „Тайник на чудатостите“, в която чрез магията на най-новите технологии деца и родители откриват скритите тайни на виртуален скрин, пълен с вълшебства.

Верен на традицията да дава сцена на местните таланти, в Севлиево фестивалът „Лятно театро“ отново включва в програмата си цяла плеяда от млади звезди. Тази година ще гледаме „Приказка за пчеличката“ на децата от детска градина „Слънце“ и танца „Планинско царство“ на група „Мики маус“ от детска градина „Радост“, а в музикалната програма са включени композицията „Цветна феерия“ на детска градина „Пролет“ и дуета на Цветина и Марина от детска градина „Щастливо детство“.

Съпътстващата програма към фестивала включва шестото издание на асамблеята „Празнични докосвания в цвят и коприна“, която за втори път гостува в Севлиево. Тя предлага на публиката рисуване върху коприна, керамика, стъкло и графичната техника на Ива. Ателиетата на асамблеята се провеждат в две части – сутринта гостуват на Центъра за деца със специални потребности, а следобед е част от празничната програма на „Лятно театро“ в града.

Това лято фестивалът е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели. 

Тазгодишното турне обхваща 15 малки общини, а след Севлиево (1 юни) фестивалът продължава обиколката си в Елхово (2 юни), Бяла (3 юни), Смядово (4 юни) и Исперих (5 юни). На 16 юни „Лятно театро“ е на гости на Чирпан, а на 17-и е в Ямбол. През юли идва ред на Дряново (15 юли) и Царево (17 юли). На 26 август фестивалът гостува на празника на Девня, а на 27-и е в Димитровград.

„Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията.    

Пълната програма ще откриете на страницата на „Лятно театро“ във фейсбук: https://www.facebook.com/SummerTeatro 

Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура“, община Севлиево и любимите на децата Кубети.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.