Сенсей Тотев: Здравето на децата ни отива в канала
Сенсей Тихомир Тотев (правия) с най-малките, в залата за тренировки

Не искам да съм лош пророк, но след края на извънредното положение, ако в най-добрия случай то е на 13 май, ще имаме деца и млади хора затлъстели, със срината имунна система, агресивни, нервни и зомбирани от продължителното принудително стоене пред компютъра и затворени у дома. Това каза треньорът на спортния клуб по карате в Севлиево сенсей Тихомир Тотев, потърсен от "Севлиево онлайн" да сподели как спортистите преживяват без тренировки. 

За едни спортист, активен състезател, който се е готвил години за състезания, поддържал е форма, спазвал е режим, да остане два месеца затворен, без дори да може да излиза навън, това означава край със спорта за месеци напред, прогнозира сенсей Тотев. 

Недоумявам защо децата да не могат да тренират поне по половин или един час на ден навън. Място има, можем да им осигурим безопасно разстояние, да им направим график, но да ги изведем от вкъщи, казва треньорът. Според него това, което се случва с децата и младите хора е пагубно не само за тяхното здраве, но и за тяхната психика. Той лично се опасява, че след отмяна на сегашните ограничителни мерки, ще се отключат депресивни състояния, но и натрупата агресия ще избуи. 

Казват ни, че трябва да проветряваме по няколко пъти на ден, за да влиза свеж въздух, а ни забраняват да излиме на въздух. Това не го разбирам, споделя треньорът. 

Според него най-малко три месеца са нужни след излизане от изолацията, за да може един състезател да си върне формата. Но не говорим за върхово натоварване, а само за влизане във форма, уточнява той. 

От моя дядо знам, че движението е здраве. Един човек, колкото и да е възрастен, спре ли да се движи, отпиши го. А ние насила обездвижваме децата си. Всъщност, изпращаме ги в канала, не крие огорчението си треньорът по карате, създал десетки шампиони. 

Тотев обмисля да започне онлайн тренировки с момчетата и момичетата от клуба по карате, но е скептичен, че би се получило. Това обаче не го спира да опита. 

   

След дълга спортна „ваканция“ по принуда, успехи за плувците
Спорт
Много емоции в сините коридори за водните ни спасители
Спорт
Сребро и бронз за Севлиево от международния турнир „Гладиатор“
Спорт
Хакан Халми остава състезател на МСК Севлиево и през 2020 г.
Спорт
Най-добрите в спорта през 2019 г. станаха "Спортист на годината"
Спорт
Тази вечер награждават най-добрите спортисти на 2019 година
Спорт
Петър Петров излезе на пистата във Франция с комоцио
Спорт
Мач по шахмат с живи фигури изиграха в СУ „Васил Левски“
Спорт
Четирима джудисти донесоха четири медала от турнир за деца
Спорт
Бронз за Боян Ботев на ултра крос триатлона в Приморско
Спорт
Отварят залите за спортуващи, но само за тренировки, без публика
Спорт
Зали за тенис и бойни спортове правят в Габрово по "Красива България"
Спорт
Осемдесет плувци се включиха в областна надпревара
Спорт
Сребърен и бронзов медал завоюваха джудистите в Панагюрище
Спорт
14 медала от три турнира отвоюваха джудистите на „Раковски“ – Севлиево
Спорт
Сенсей Тотев: Здравето на децата ни отива в канала
Спорт