Сенсей Тотев: Здравето на децата ни отива в канала
Сенсей Тихомир Тотев (правия) с най-малките, в залата за тренировки

Не искам да съм лош пророк, но след края на извънредното положение, ако в най-добрия случай то е на 13 май, ще имаме деца и млади хора затлъстели, със срината имунна система, агресивни, нервни и зомбирани от продължителното принудително стоене пред компютъра и затворени у дома. Това каза треньорът на спортния клуб по карате в Севлиево сенсей Тихомир Тотев, потърсен от "Севлиево онлайн" да сподели как спортистите преживяват без тренировки. 

За едни спортист, активен състезател, който се е готвил години за състезания, поддържал е форма, спазвал е режим, да остане два месеца затворен, без дори да може да излиза навън, това означава край със спорта за месеци напред, прогнозира сенсей Тотев. 

Недоумявам защо децата да не могат да тренират поне по половин или един час на ден навън. Място има, можем да им осигурим безопасно разстояние, да им направим график, но да ги изведем от вкъщи, казва треньорът. Според него това, което се случва с децата и младите хора е пагубно не само за тяхното здраве, но и за тяхната психика. Той лично се опасява, че след отмяна на сегашните ограничителни мерки, ще се отключат депресивни състояния, но и натрупата агресия ще избуи. 

Казват ни, че трябва да проветряваме по няколко пъти на ден, за да влиза свеж въздух, а ни забраняват да излиме на въздух. Това не го разбирам, споделя треньорът. 

Според него най-малко три месеца са нужни след излизане от изолацията, за да може един състезател да си върне формата. Но не говорим за върхово натоварване, а само за влизане във форма, уточнява той. 

От моя дядо знам, че движението е здраве. Един човек, колкото и да е възрастен, спре ли да се движи, отпиши го. А ние насила обездвижваме децата си. Всъщност, изпращаме ги в канала, не крие огорчението си треньорът по карате, създал десетки шампиони. 

Тотев обмисля да започне онлайн тренировки с момчетата и момичетата от клуба по карате, но е скептичен, че би се получило. Това обаче не го спира да опита. 

   

След дълга спортна „ваканция“ по принуда, успехи за плувците
Спорт
Сенсей Тотев: Здравето на децата ни отива в канала
Спорт
Четирима джудисти донесоха четири медала от турнир за деца
Спорт
Цветомира Стефанова завоюва бронз на Държавния шампионат по свободна борба
Спорт
С 11 медала за Севлиево завършиха състезанията по карате Шинкиокушин в Шумен
Спорт
Никола Дипчиков получи наградата на „Boec.BG“
Спорт
Сребърен медал завоюва Николай Дамянов на Държавния шампионат
Спорт
ПГМЕТ провокира бащи и синове за спортна битка
Спорт
Сенсей Тотев към каратеките: "Благодаря ви, деца! Гордея се с вас!"
Спорт
Два пъти сребро за Яна Петкова от турнира Burgas Swimming Open 2020
Спорт
Никол Иванова завоюва бронз от турнира „Замората“
Спорт
Отварят залите за спортуващи, но само за тренировки, без публика
Спорт
Три медала завоюва плувкинята Яна Петкова на турнира „Talent cup“
Спорт
Плувците ни записаха отлично представяне на турнира "Русалка"
Спорт
Бронз за Боян Ботев на ултра крос триатлона в Приморско
Спорт
14 медала от три турнира отвоюваха джудистите на „Раковски“ – Севлиево
Спорт