Търсене

Сензори за постоянен мониторинг на кръвната захар ще получат всички деца с диабет тип 1 у нас

НЗОК има пари да ги плаща, предстои да се напишат правилата и критериите за отпускането
Сензори за постоянен мониторинг на кръвната захар ще получат всички деца с диабет тип 1 у нас

Илюстративна снимка на Steve Buissinne от Pixabay

Действия от спешен порядък бяха начертани на среща при министър-председателя Кирил Петков днес за осигуряването на сензори за постоянен мониторинг на кръвната захар на всички деца с диабет тип 1 у нас, информират от пресцентъра на правителството.

„Новите технологии за контрол и лечение са бъдещето, именно те гарантират нормално качество на живот на българските деца с това заболяване, длъжни сме да им го осигурим“, е подчертал премиерът Кирил Петков, цитиран от пресслужбата.

В срещата са участвали министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев, председателят на сдружение „Култура без граници“ Росица Пандова, която в последните 10 години се занимава с интеграцията, социализацията и модерните постижения в терапията на пациентите с диабет тип 1, и експерти.

В хода на разговора са очертани редица проблеми, пред които всекидневно са изправени децата с тази диагноза и родителите им. Решено е да се предприемат необходимите действия, с които да се гарантира достъпът на малките пациенти с диабет тип 1 до сензори. По инициатива на здравната каса в кратки срокове ще се проведе среща с научните дружества по ендокринология и Българския лекарски съюз с цел постигане на консенсус по въпросите за осигуряването на глюкозните сензори. НЗОК разполага с необходимите средства, но специалистите трябва да са единни при определянето на правилата и критериите за отпускането на сензорите.

Дискутиран е и въпросът за разширяване на обхвата на пациентите до 18 г. с диабет тип 1 в страната чрез разкриването на нови специализирани комисии. В момента те функционират в големите университетски болници в страната.

По данни на здравната каса около 4000 са децата у нас, диагностицирани с диабет тип 1, а до момента само 332 деца са заявили и получили платените от НЗОК сензори. Премиерът Петков настоя институциите да реагират в кратки срокове и да обезпечат по този начин контрола на диабета при всички деца с тази диагноза.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022